Укр
Рус
Поділитися

Калорійність і користь паштету: всі тонкощі закуски аристократів

Новини
12 Грудня 2018 Калорійність і користь паштету: всі тонкощі закуски аристократів

Калорійність і користь паштету: всі тонкощі закуски аристократів

Страва з ніжним смаком і текстурою міцно закріпилась на наших повсякденних і святкових столах, при тому що прийшла вона в слов'янські країни з високої кухні Франції за часів правління Петра I. Тоді паштет під назвою Страсбурзький пиріг був доступний тільки аристократам і готувався з гусячої печінки, м'яса птиці і свинини з додаванням трюфелів. Зараз же ця закуска доступна практично кожному, її навіть продають в консервних банках в магазинах. Однак якщо ви хочете здобути справжню гастрономічну насолоду і користь від продукту, то краще приготуйте паштет вдома.

З чого готують?

Видів цієї пастоподібної закуски можна перерахувати безліч. Залежно від основних інгредієнтів, з яких готують, виділяють такі паштети:

● м'ясні - з м'яса, птиці та / або їх субпродуктів: свинини, курки, кролика, індички, качки, гусятини, яловичини, печінки з додаванням овочів, спецій і ароматних трав;

● рибні - з риби (скумбрії, тунця, оселедця, сьомги, шпротів), морепродуктів (крабів, креветок, мідій), печінки тріски;

● вегетаріанські (пісні) - з продуктів рослинного походження: паштети з бобових (нуту, маша, сочевиці, квасолі, соєвого сиру тофу), овочів, фруктів, горіхів і насіння (авокадо, оливок, артишоків, буряка, моркви, кунжуту, чорносливу) з додаванням сирів та інших інгредієнтів в залежності від рецепту.

Найбільш популярні і поширені у нас паштети з печінки: курячої, свинячої, яловичої, а також тріски. В них для ніжного, вершкового і одночасно пікантного смаку додають моркву, цибулю, вершкове масло, сало, молоко або вершки, спеції. Всі ці продукти роблять закуску смачнішою, жирною і поживною. Плюс перед тим як відправити печінку в блендер або м'ясорубку, її часто обсмажують на вершковому маслі або іншому жирі. У зв'язку з чим багато прихильників правильного харчування цікавляться, скільки калорій у страві і чи не зашкодить воно здоров'ю й фігурі. Давайте розбиратися.

Печінковий паштет: калорійність

Закуска з печінки - досить висококалорійне страва. Так, в 100 грамах готового продукту з основним компонентом у вигляді яловичої печінки - близько 177 ккал. Багато хто задається питанням, скільки калорій в паштеті зі свинячої печінки, справедливо вважаючи, що він самий поживний. Це дійсно так: у ньому приблизно 275 ккал на 100 грамів. А ось самою висококалорійною є печінка тріски - в 100 грамах не менше 397 ккал. Якщо у вашій родині найбільше люблять курку, то вам не потрібно забивати запит: «паштет з курячої печінки скільки калорій». Ми вже зробили це за вас. У ньому міститься близько 200 ккал.

Однак варто враховувати, що його рідко вживають великими порціями, частіше як доповнення до хліба, як начинку для рулетів, тарталеток і наслідках еклерів, варених фаршированих яєць. Тому при підрахунку калорійності не забудьте враховувати і ці продукти.

Корисні властивості

Так як домашня закуска готується з натуральних продуктів, то в її користі сумнівів не виникає. Лідером з цінних речовин можна вважати печінковий варіант. Цей субпродукт багатий вітамінами групи B (B6, В12), А, Е і С, мінералами, мікро- і макроелементами (цинк, фосфор, мідь), колагеном, а також незамінними амінокислотами. До того ж це чемпіон за вмістом заліза. Тому страви з неї рекомендують їсти людям, що страждають на анемію, низьким імунітетом і хронічною втомою. Будівельним матеріалом для клітин глікоген, що міститься в печінці, допомагає організму в період активного росту, а також в післяопераційний період. Паштет, приготований з печінки тріски, хоч і є самим калорійним, але одночасно він і найкорисніший. Риб'ячий жир, в якому містяться Омега-3 поліненасичені кислоти і вітаміни А і D, а також Е, PP, B, каротин, йод, кальцій, фосфор, цинк роблять цей продукт незамінним особливо для вагітних жінок і всіх людей в період авітамінозів. Паштети, приготовані з інших продуктів, також зберігають всі корисні властивості, що в них є.

Як, коли і з чим правильно їсти?

Дієтологи попереджають, що якщо їсти паштет з хлібом (особливо білим), то це не найкраще рішення для здорового перекусу через високого глікемічного індексу. Коли ви з'їдаєте її, відбувається викид інсуліну, що призводить до вироблення глюкози, надлишок якої стає жиром. При цьому почуття голоду дуже швидко повертається. Тому краще всього їсти бутерброди з паштетом на обід або під час пікніків, коли це не єдине частування. 

Якщо для вас питання калорій дуже важливе, то вживайте закуску невеликими порціями з цільнозерновим хлібом, хлібцями, вареними яйцями. А в процесі приготування використовуйте поменше жиру. Також хорошою альтернативою можуть бути намазки з рослинних продуктів. Вони не тільки корисні, але і дієтичні.

Також не варто забувати про помірність і частоту. Якщо ви раз в день з'їсте невеликий бутерброд з м'ясним або печінковим паштетом, шкоди від цього не буде. Єдині, кому часто не рекомендується їсти цей продукт, це маленькі діти і люди похилого віку.

Всі новини