Укр
Рус
Поділитися

Легкий, корисний і смачний: калорійність і склад гарбузового супу

Новини
22 Січня 2019 Легкий, корисний і смачний: калорійність і склад гарбузового супу

Легкий, корисний і смачний: калорійність і склад гарбузового супу

Всі, хто дотримується правильного або дієтичного харчування, знають, як важко буває складати свій раціон. Адже всі продукти і страви в ньому повинні нести користь, мати збалансований вітамінно-мінеральний склад, задовольняти потребу організму в поживних елементах, а також містити небагато калорій. Всім цим вимогам відповідає суп з гарбуза. Він підходить м'ясоїдам і вегетаріанцям, а приготувати його можна в будь-який час року. Головне - не забути восени заготовити гарбуз про запас.

Гарбузовий суп: калорійність

Почнемо ми розбиратися в тонкощах цього кулінарного шедевра з головного для багатьох адептів здорового способу життя - з кількості калорій. Тут, звичайно, все залежить від інгредієнтів, використання яких передбачає ваш рецепт.

Найбільш дієтичним виходить страва, приготована на воді. У ньому в середньому від 22 до 35 ккал на 100 г (в залежності від рецепту і продуктів). Щоб ваш суп був не тільки низькокалорійним, але і смачним, вибрані вам овочі (гарбуз, морква, цибуля, часник, болгарський перець) потрібно зтушкувати деякий час в оливковому або вершковому маслі, а потім додати до них води і залишити кипіти на повільному вогні. Після закінчення готування отриману суміш, як правило, подрібнюють блендером, додають в тарілки зелень, сметану і сухарики. Однак враховуйте, що з цими продуктами калорійність гарбузового супу зросте.

Більш калорійною, а значить, і більш ситною і поживною, буде ця страва, якщо в кінці приготування додати в неї трохи вершків (не більш склянки). Від їх жирності залежить і те, скільки калорій в крем-супі з гарбуза, який ви приготуєте. Для порівняння, в 100 г 10-процентного продукту 118 ккал, а в такій же кількості 20-процентних вершків - 205 ккал. Так що в найлегшій по жирності страві буде близько 37 ккал, а в другому варіанті цей показник зросте до 46 ккал. Підсумкова калорійність буде залежати від того, як і з чим ви їсте суп. Сухарики або хліб, гарбузове насіння, сир і вершкове масло здатні значно підвищити показники - до 62 ккал в 100 г.

Якщо любите супи на м'ясних бульйонах, то не забувайте про те, що м'ясо, навіть дієтичне типу курятини, здатне значно збільшити калорійність страви. Так, в 100 г гарбузового на курячому бульйоні міститься приблизно 49 ккал. А якщо врахувати, що стандартна порція містить 250 г продукту плюс хліб або інші продукти, з якими ви любите їсти супчики, то це вже суттєвий прийом їжі. Але якщо ви не сидите на дієтах і не страждаєте від зайвої ваги, то спокійно можете собі дозволити з'їсти тарілку такої смакоти в обід.

Таблиця калорійності

 

Вид гарбузового супу

Ккал в 100 г

На воді

от 22 до 35 (в залежності від рецепту)

З вершками (10% жирності)

37

З вершками (20% жирності)

46

На курячому бульоні

49

З добавками (сухариками, насінням, сиром)

62

Чим корисний гарбузовий суп

Як і будь-яка інша овочева перша страва, суп-пюре з гарбуза дуже корисний для здоров'я. При регулярному вживанні він сприяє правильній роботі шлунково-кишкового тракту (профілактика запорів, активізація обміну речовин), нормалізує роботу серця і покращує стан судин. Завдяки багатому вітамінно-мінеральному складу така їжа добре впливає на нервову систему, зір, стан волосся і нігтів. При вагітності рекомендуємо для нейтралізації нудоти під час токсикозу. 

Гарбуз - відмінний антиоксидант, тому виступає профілактичним засобом навіть від онкологічних захворювань. Крім того, цей овоч допомагає боротися з хронічними проблемами зі здоров'ям нирок, печінки, серцево-судинної та сечостатевої систем. Його вживання показано також при гіпертонії, але тут важливо не перестаратися, додаючи в суп багато солі, щоб не підвищився тиск.

Вітамінно-мінеральний склад

Не останню роль у всіх позитивних властивостях грають корисні властивості гарбуза. Ця городня культура, якої так багато на наших ринках і в магазинах восени, містить вітаміни A, групи B, фолієву кислоту, E і С, мікро- і макроелементи (залізо, цинк, йод, фтор, кальцій, магній, кобальт, мідь, фосфор, кальцій), а також клітковину, фруктозу, глюкозу, пектини, органічні кислоти.

Обмеження при вживанні

Якщо ви їсте гарбузовий суп, перебуваючи в процесі схуднення, додавайте в нього трохи менше солі, так як цей інгредієнт здатний затримувати рідину в організмі. А зробити його не таким прісним допоможуть різні спеції: мускатний горіх, чорний перець, куркума. Також проявити обережність варто з вершковим маслом, сиром і вершками.

Варто відмовитися від вживання цієї страви при захворюваннях шлунково-кишкового тракту: гастрит, виразкову хворобу, зниженій кислотності, здутті, дисбактеріозі. Також варто вживати її тільки з дозволу лікаря при цукровому діабеті, гепатиті, циститі і сечокам'яній хворобі. 

В інших же випадках готуйте і їжте гарбузовий суп із задоволенням і з користю для здоров'я. Приємного апетиту!

Всі новини