Гороховий суп улюблений в усьому світі. Але це не дивно, адже за поживністю йому можуть позаздрити багато страв. Самодостатня, ароматна і смачна перша страва може бути будь-якою, в залежності від вхідних в її склад інгредієнтів: висококалорійною і дієтичною, м'ясною і вегетаріанською, густою і пюреобразною. Ми розповімо вам про всі види і рецепти, щоб калорійність горохового супу не нашкодила вашій фігурі.
Гороховий суп - популярна страва не тільки в нашій країні. Різні варіації цієї страви готують на багатьох національних кухнях, серед яких:
● німецька (в залежності від регіону цей суп варять з беконом, ковбасою чи маринованою копченою свининою Kassler); p>
● французька та канадська (суп-пюре);
● нідерландська (густий зимовий м'ясний суп зі свининою і копченими ковбасками rookworst);
● східноєвропейська і кавказька (гороховий суп з картоплею і свинячими реберцями).
У наших краях страву готують по-різному. Залежно від рецепта варіюється і калорійність горохового супу на 100 г: від 40 до 100 ккал. Різниця в 60 ккал досить велика. Давайте розбиратися більш детально, як рахувати калорії в гороховому супі і від яких інгредієнтів залежить його поживність.
Як ми вже говорили, скільки калорій в тарілці горохового супу, залежить від інгредієнтів, що входять до його складу, тобто від рецепта.
Пісний (вегетаріанський) варіант цієї страви з горохом, картоплею і зажаркою з цибулі та моркви на воді містить приблизно 40-50 ккал на 100 г. Враховуйте, що в одній порції - близько 250-300 мл рідкої страви. Так що в тарілці дієтичного горохового супу налічується всього 125-150 ккал. Це, звичайно, небагато, але для тих, що худнуть, що стежать за фігурою і людей, які дотримуються правильного харчування, - саме те. Не забудьте і про те, що необхідних організму калорій додасть хліб або сухарики, з якими традиційно подають гороховий суп. Так що голодними ви не залишитеся. А влітку можна приготувати страву зі свіжого зеленого горошку. Вона теж низкокалорийна, а по корисності перевершує суп з сушеного колотого гороху з пачки.
Трохи більше калорій містить гороховий суп на курячому бульйоні. У 100 г такої ароматної страви - близько 90 ккал. У перерахунку на порцію це 225-270 ккал - оптимальна калорійність, щоб наситити організм і при цьому не перевантажити його зайвим жиром.
Багато хто любить саме цей варіант першої страви з гороху - копчені свинячі реберця дають страві приємний і пікантний аромат димку. Однак варто враховувати, що воно досить калорійне і готувати його можна тільки в тому випадку, якщо у вас немає серйозних проблем зі здоров'ям і зайвою вагою. У 100 г цього супу міститься від 90 до 120 ккал, залежно від кількості м'ясного інгредієнта.
Якщо у вас не виявилося під рукою свинячих реберець, але приготувати суп з копченостями все одно хочеться, замініть цей інгредієнт ковбасками - найкраще підійдуть сирокопчені та мисливські. Калорійність горохового супу з копченостями в такому разі не особливо буде відрізнятися від попереднього варіанту.
Користь горохового супу обумовлена багатим вітамінним і мінеральним складом головного рослинного інгредієнта - гороху. Ця рослина, як і всі бобові, є ідеальним замінником м'яса завдяки високому вмісту білка. У 100 г горохового супу міститься 3,2 г білка. Ось чому гороховий суп на воді також є досить поживним, за це його по достоїнству цінують вегетаріанці і люди, які дотримуються посту.
У горосі міститься безліч вітамінів, серед яких C, E, PP, A, а також вітаміни групи B. Не поступається вітамінному і мінеральний склад: калій, магній цинк зміцнюють нервову і м'язову системи, а також допомагають регулювати нормальну роботу травлення і нормалізують артеріальний тиск . А залізо, йод, хром, селен і кальцій підживлюють організм, підвищуючи його захисні сили, особливо в холодну пору року. Не дарма цей суп вважається в багатьох країнах традиційною зимовою стравою, а також у вигляді консервів входить в пайок солдатів.
Крім того, в горосі міститься багато лимонної кислоти, яка сприяє виведенню з організму токсинів, солей важких металів, шлаків. Корисний суп з гороху і змістом піридоксину - речовини, що бере участь в розщепленні і синтезі амінокислот, важливого елемента при наявності запалень в шлунку і кишечнику.
Єдиний негативний вплив цієї страви пов'язують зі здатністю гороху викликати здуття в кишечнику. Однак цей ефект буває не завжди, а користь горохового супу незрівнянно вища. Готуйте і їжте на здоров'я!
Всі новини