Оселедець без кісток, розрізаний на невеликі шматочки, посипаний зеленою цибулькою і заправлений рослинним маслом, - ідеальна закуска. А чого вартий салат« Шуба »на святковому столі? Любите оселедець і страви з нього, але сама думка про його розбирання викликає неприємні відчуття? Ви не самотні: це відчуття знайоме багатьом кулінарам. Без паніки - ми навчимо вас розбирати оселедець легко і без зайвих страждань.
Отже, у вас в руках оселедець, який потребує розбирання і очищення. З чого почати? Застеліть обробну дошку чистим папером або паперовим рушником і покладіть на цю поверхню рибу. Ножицями відріжте всі плавники і хвіст, гострим ножем - голову. Тут є одна хитрість: щоб не залишити нічого зайвого, голову оселедця потрібно відрізати нерівним зрізом. Заведіть ніж за великий плавник і зробіть надріз під кутом 45 градусів під зябрами до середини тушки, те ж саме потрібно зробити з іншого боку.
Далі займіться черевцем. Ви можете його розпороти, а можете просто відрізати приблизно півсантиметра. Ножем або руками приберіть нутрощі, ікру (молочко), намагаючись при цьому не зачепити жовчний міхур, інакше оселедець придбає неприємний гіркий смак. Потім необхідно видалити ножем внутрішню чорну плівку. Після цих маніпуляцій помийте оселедець і акуратно протріть паперовим рушником.
Після цього потрібно зняти шкірку - трохи надріжте оселедець уздовж спинки, візьміть його за хвіст, піддягніть куточок шкірки і не поспішаючи знімайте. Тепер можна нарізати рибу на порційні шматочки.
Погодьтеся, найприємніше їсти оселедець без кісток, та й для салатів потрібна саме така солона рибка. Є кілька способів позбавити оселедець від хребта і інших кісточок.
1 . Після очищення оселедця від шкірки і нутрощів проведіть пальцями уздовж хребта, ніби хочете його відокремити. Після цього акуратно відірвіть одну половину філе, хребет залишиться на іншій. Тепер його легше буде прибрати. Дрібні кісточки з риби найкраще виймати пінцетом.
2. Загорніть оселедець в шкірці в харчову плівку і трохи постукайте ним об стіл, як це робив Вовк в мультфільмі «Ну, постривай». Так кістки буде легше відокремити. Потім розкрийте оселедець і покладіть вниз черевцем, щільно притиснувши до дошки. Після такої маніпуляції ви зможете легко видалити хребет. Тепер залишилося зібрати пінцетом зайві кісточки і очистити рибу від шкірки.
3. По центру біля хвоста необхідно зробити маленький надріз на глибину до 1 см. Потім візьміть оселедець за хвостовий плавник руками і, розділивши його на дві частини, акуратно проверніть рибу навколо своєї осі у напрямку до себе, влаштувавши їй своєрідну «карусель-сонечко». В результаті цього катання по центру хвоста з'явиться надрив, завдяки якому ви легко розірвете оселедець навпіл, а потім з однієї частини без страждань видалите хребет.
Останній спосіб найлегший, проте підійде він тільки для салатів і звичайного домашнього обіду. А ось для святкових застіль вибирайте перші два варіанти очищення оселедця від хребта і кісток. Приємною вам готування і апетиту!
Всі новини