Укр
Рус
Поділитися

Ідеальні пельмені: вчимося правильно робити тісто та начинку, ліпити, варити та їсти

Новини
23 Листопада 2021 Ідеальні пельмені: вчимося правильно робити тісто та начинку, ліпити, варити та їсти

Ідеальні пельмені: вчимося правильно робити тісто та начинку, ліпити, варити та їсти

Хто ж не любить соковиті гарячі пельмішки? У традиційній російській кухні це частування займає одне з головних місць, тому готують та їдять його практично у кожній родині. Схожі страви зустрічаються у багатьох національних кухнях, мають свої секрети та особливості приготування. Як правильно готувати пельмені, подавати до столу і їсти, зараз розповімо.

Як приготувати тісто?

Для приготування традиційного пельменного тіста знадобляться чотири компоненти: пшеничне борошно вищого ґатунку, вода, сире куряче яйце та дрібка солі. Борошно попередньо просівають, щоб воно збагатилося киснем і вийшло повітряним, і збирають на столі гіркою. Потім у гірці роблять невелике заглиблення, куди вбивають яйце, вливають воду та додають сіль. Деякі господині не використовують яйце при замішуванні тіста, проте, як стверджують професійні кухарі, цей інгредієнт дуже важливий. Одне яйце з розрахунку один кілограм борошна надає тісту необхідну гладкість і еластичність. За бажання його можна замінити столовою ложкою рослинної олії.

Головні секрети вдалого тіста:

● інгредієнти повинні бути однакової температури (тому яйця попередньо дістають із холодильника і дають трохи нагрітися на столі);

● компоненти потрібно добре перемішати до однорідності, тоді тісто вийде однорідним, без грудочок, у міру пружним та гладким;

● після приготування тісто накривають харчовою плівкою або поліетиленовим пакетом і забирають на 30-60 хвилин у холодильник «відпочити».

Якщо хочете здивувати гостей кольоровими пельмешками, додайте в тісто буряковий чи морквяний сік. Можна для підфарбовування використати сік петрушки, перебивши свіжу зелень з водою в блендері та процідивши через ситечко.

Готуємо начинку

М'ясна начинка для пельменів – класика жанру. Для її приготування знадобиться свіже якісне м'ясо кількох видів. У рівних пропорціях беруть яловичину, свинину, баранину. Тільки в цьому випадку начинка вийде смачною та насиченою. Для соковитості до м'ясного фаршу додають свіже свиняче сало — приблизно 0,25 від загальної його кількості. Також можна приготувати пельмені з начинкою з м'яса птиці: курятини, індичати, гусятини.

Занадто дрібний фарш не дасть смачного бульйону. Тому м'ясо рекомендується перемелювати у м'ясорубці на великій сітці або дрібно різати ножем. Щоб це було простіше зробити, перед нарізкою м'ясний шматок відправляють на півгодини на морозилку.

Для смаку можна використовувати в начинці спеції: чорний мелений перець, цибулю, ріпчасту або зелену, подрібнений часник, паприку та інші ароматні добавки. Деякі господині воліють цибулю попередньо обсмажити до карамельного кольору, інші - внести нотку смаку соєвим або томатним соусом, меленим коренем хрону або паприкою.

Можна приготувати для пельменів та рибну начинку. Чим більше сортів риби ви використовуєте, тим цікавішим буде смак. Професіонали радять таке поєднання в рівних пропорціях: філе судака, горбуші та лосося. Не менш смачними вийдуть пельмені з карася, щуки та судака. У рибну начинку додають смажену цибулю (сира «забиває» аромат і смак риби), трохи вершкового масла або жирних вершків.

Любителям кулінарних експериментів радимо відійти від класики та скуштувати пельмені із сирною начинкою. Для її приготування, крім м'ясного фаршу, знадобляться копчений бекон і чеддер, для аромату — свіже листя чебрецю і чорний мелений перець, а для соковитості — холодний м'ясний бульйон або лід (10–15% від загальної ваги начинки).

Потішать гурманів грибні пельмені — кундюми, які на Русі готували ще у XVI столітті. Ідеальне поєднання: маслюки, білі гриби та моховики. Таку начинку попередньо обсмажують на топленій олії з цибулею та часником, змішують із рубаною зеленню, відвареною гречкою або рисом і лише потім загортають у тісто.

Якщо ви не їсте м'ясо, спробуйте вегетаріанські пельмені з редькою. Дайкон, який не містить гірчичних олій, є ідеальним для такого частування. Натріть коренеплід на тертці, протушкуйте на сковороді на вершковому маслі та використовуйте для начинки пельменів.

Ліпимо правильно

Розповідаємо, як правильно ліпити пельмені. Виявляється, у цій справі також є свої тонкощі та секрети. Традиційно багато господинь спочатку формують із тіста ковбаску, потім нарізають її на шматочки, а потім кожен розкочують качалкою. Але якщо хочете надати страві естетичнішого вигляду, розкотіть тісто у великий тонкий пласт (товщиною близько 2 мм), а потім формочкою наштампуйте рівні кружечки (діаметром приблизно 6 см).

● Ідеальним вважається пельмень, коли вага заготовки дорівнює вазі начинки.

● Щоб пельмені не вийшли сухими, має бути начинки багато. Тому не скупіться і не залишайте всередині пельмешка багато вільного місця.

● Якщо начинку перед ліпленням злегка підморозити, страва вийде неймовірно соковитою. Як стверджують професійні кулінари, теплий фарш у процесі варіння перетворюється на маленьку суху грудочку, що плаває в рідині всередині оболонки з тіста.

● Щоб при варінні краї пельменів не розійшлися, перед защипуванням пройдіться по краю кружечка мокрим пальцем.

● Форма пельменів може бути будь-якою. Традиційна нагадує вушко і готується наступним чином: у середину кружечка з тіста викладається начинка, краї скріплюються пальцями у формі півмісяця, а потім кінці з'єднуються у коло.

● Можна зробити фігурні защипи кіскою або надати пельменям форму конверта, защіпнувши протилежні краї.

Переходимо до варіння

Варити можна як свіжоприготовлені пельмені, і заморожений напівфабрикат. Якщо продукт приготований власними руками та з якісних інгредієнтів, різниця смаку буде практично непомітна. Єдине, що відрізнятиметься, — час варіння: пельмені з морозилки варяться довше.

Для аромату у воду додають лавровий лист та запашний перець горошком. Вкидають пельмені в киплячу підсолену воду невеликими порціями (щоб не злиплися) і чекають, коли вони спливуть. З цього моменту засікають 5-10 хвилин, залежно від розміру пельмішок, а потім виловлюють шумівкою в порційну тарілку.

Можна приготувати пельмені по-іншому. Вийняти їх з окропу відразу після випливання і довести до готовності в духовці, перекласти в глиняний горщик і заливши м'ясним, рибним або грибним бульйоном (залежно від виду начинки). 15 хвилин у розігрітій до 150 градусів духовці вистачить, щоб частування приготувалося.

Правильно подаємо і правильно їмо!

Приємно, коли від страви отримуєш не лише гастрономічне, а й естетичне задоволення. Звичайно, строгих вимог до пельменного сервірування немає, але все-таки свої нюанси в подачі цієї страви є. Можна викласти готові гарячі пельмені в глибоку піалу, притрусити рубаною свіжою зеленню, заправити вершковим маслом і подати зі сметаною або соусом: соєвим - до страви з рибною начинкою, гірчичним - м'ясною.

Багато хто віддає перевагу пельменям у бульйоні. Не плутайте з водою, в якій їх відварювали: пельмені та бульйон готуються окремо. Готові пельмешки перекладають у порційний посуд і заливають гарячою м'ясною, грибною або рибною юшкою залежно від виду начинки. Посипають зеленню та подають до столу. Переходимо до трапези. Невеликі пельмешки наколюйте вилкою і відправляйте до рота повністю, а великі — ребром вилки попередньо діліть навпіл. Якщо пельмені подали у бульйоні – використовуйте ложку.

Тепер ви знаєте, як правильно ліпити, варити і їсти пельмені. Експериментуйте зі смаками. Смачного!

Всі новини