Укр
Рус
Поділитися

Хай живе, салат «Цезар»: історія легенди

Новини
01 Марта 2019 Хай живе, салат «Цезар»: історія легенди

Хай живе, салат «Цезар»: історія легенди

Популярний у всьому світі салат «Цезар», як не дивно, не має нічого спільного з ім'ям уславленого давньоримського імператора. Він був названий на честь зовсім іншого італійця - кухаря, що жив в Америці. Тому cтрава є надбанням північноамериканської, а не італійської кухні, як багато хто думає. З нашої статті ви дізнаєтеся все про історію походження та класичного рецепта улюбленого всіма салату.

Салат «Цезар»: походження

Як і багато геніальних страв, той, хто придумав салат «Цезар», зробив це абсолютно випадково. Їм був Цезар Кардіні - власник і шеф-кухар ресторану «Caesar's Place». Народився він в 1896 році в Італії, а в Першу світову відправився з братом воювати на боці союзників. Після закінчення бойових дій емігрував до Сполучених Штатів, які з розпростертими обіймами приймали бившихся на їхньому боці в свою країну.

В Америці в ті часи працював «сухий закон». Тому, щоб обійти заборону на алкоголь, свій готель-ресторан Кардини відкрив в Мексиці, в місті Тіхуана. А назвав він його просто - «У Цезаря». При цьому сам спритний бізнесмен проживав в 20 милях від своєї роботи в американському Сан-Дієго. Його ресторан реалізовував спиртне, не заборонене в Мексиці, і приносив непогані доходи.

Як з'ясувалося, він був не тільки заповзятливим бізнесменом, але і спритним кухарем. Даний факт доводить історія, що сталася в один з Днів незалежності США, а саме в 1924-му. Це і є рік створення салату «Цезар». У готель-ресторан «Caesar's Place» несподівано нагрянули так багато гостей з Голлівуду, бажаючих весело і з алкоголем відзначити свято, що виникли проблеми з закускою. У Кардини буквально закінчилися основні продукти, магазини вже закрилися, а голодних гостей потрібно було годувати. Тоді кухар і спорудив свій знаменитий салат з решти в коморі мізерних продуктових запасів.

Яким був перший рецепт салату «Цезар»?

У натерту часником салатницю кухар виклав подрібнений салат ромен, заправив його оливковою олією найвищої якості extra virgin, додав тертий сир пармезан і підсмажені кубики білого хліба, а потім вбив в миску особливим чином оброблені яйця (про них ми розповімо нижче), заправив все лимонним соком, вустерським соусом, посипав ароматними травами, перемішав і подав голодним кіношникам. Гості прийшли в захват від нової страви, і слава про смачний салат поширилася далеко за межі ресторану. Тепер ви знаєте, звідки родом салат «Цезар». Його батьківщиною став північний захід Мексики, хоча і належить він північноамериканській кухні.

Один з головних кулінарних секретів страви - особливим чином оброблені яйця, які склали основу соусу. Кардини дізнався його від матері - яйця кімнатної температури необхідно помістити на 1 хвилину в окріп, не допускаючи кипіння, дістати і дати охолонути протягом 10-15 хвилин. У такому вигляді цей інгредієнт набуває незвичайні смакові властивості. 

Різноманітність рецептів

Тепер у вас не виникне питання, звідки пішла назва салату «Цезар», але зате залишаються питання до різних рецептів, які далекі від класичного. Сьогодні до складу цього кулінарного шедевра входять нові продукти: куряче м'ясо, креветки, помідори черрі, сьомга, бекон. Багато хто вважає, що обов'язкові в ньому анчоуси. Цій омані сприяв рідний брат Кардини, він додав в рецепт анчоуси і назвав його «Салатом авіатора», оскільки сам був льотчиком. Цезар же був проти таких змін, оскільки вважав, що пікантності вустерському соусу цілком достатньо.

Все це не дивно. Така доля осягає багато популярних рецептів. Кожен кухар намагається внести щось своє, вдосконалити рецептуру. І варто зазначити, що часто зміни жодним чином не псують класичний рецепт, а навпаки - вносять в нього нові відтінки смаку, роблять його більш ситним. Однак, чи можуть всі ці кулінарні фантазії носити оригінальну назву, - це вже привід для обговорень.

Одне можна сказати точно: рецепт салату «Цезар» і його автор зіграли велику роль в історії кулінарії. Так, в 1953 році страва заслужила нагороду від паризького епікурейського суспільства. Вона була визнаноа найкращим рецептом зі з'явившихся в Америці за попередні 50 років. А його популярність в наші дні тільки зайвий раз підтверджує: все геніальне просто, і створити смачний шедевр може кожен кулінар!

Всі новини