Укр
Рус
Поділитися

Гречана каша: калорійність, користь і шкода улюбленої страви

Новини
03 Червня 2019 Гречана каша: калорійність, користь і шкода улюбленої страви

Гречана каша: калорійність, користь і шкода улюбленої страви

Цей ароматний смачний і корисний гарнір ми любимо з дитинства. У слов'янській культурі до ядриця особливе ставлення. Росіяни, українці і білоруси здавна вживали цей продукт, подарований матінкою-природою, відводячи йому в культурі харчування важливе і почесне місце. Іноземці називали гречку «російським хлібом», а брати-слов'яни складали про неї оповіді і легенди. Звідки пішла така любов до гречаної каші, яка її енергетична цінність, в чому користь і шкоду для організму, ми вам зараз розповімо.

Заморський гість на нашому столі

Більше 4000 років тому народи Індії та Непалу, що населяли територію Гімалаїв, вирощували гречку і використовували в їжу її зерна. Темні, пірамідальної форми насіння непоказної трав'янистої рослини збирали, перемелювали на борошно для приготування коржів і хліба або варили цільними. Згодом досвід вирощування і вживання гречки перейняли жителі Китаю, Японії, Середньої Азії, Близького Сходу та Кавказу, а з поширенням християнства (приблизно в VII столітті нашої ери) заморська рослина потрапила до Європи. На Русі вирощуванням зернової культури займалися грецькі ченці з Візантії, звідси й виникла давньоруська назва - гречішніци.

Види круп

У кулінарії використовують кілька різновидів гречки. 

Ядриця - цільне зерно, з якого знімається тільки верхня оболонка (лузга), а потім воно проходить термічну обробку. Така гречана каша виходить розсипчастою і вважається найбільш смачною. 

Зелена - очищена крупа в «живому» органічному вигляді. З точки зору медиків і дієтологів, продукт більш корисний, ніж попередній вид. У необсмаженій гречці зберігаються всі корисні речовини, закладені природою. На відміну від коричневої пропареної ядриці, таке зерно дає паростки, тому його можна вживати в їжу пророщеною. 

Пробій - колота крупа, яка при варінні дає в'язку консистенцію і використовується для приготування пудингів, котлет і запіканок.

Смоленська крупа - подрібнена ядриця, з якої виходить найніжніша «пухова» каша, а також відмінна начинка для пирогів. 

Скільки калорій в гречаній каші?

Калорійність страви безпосередньо залежить від додаткових інгредієнтів, тому в 100 г готового продукту, приготованого різними способами, показники будуть відрізнятися: 

● каша без солі і приправ - низькокалорійна (близько 90 ккал);

● з додаванням вершкового масла число збільшується до 125 ккал;

● гречка, заправлена ​​домашнім молоком, дасть вам 135 ккал, а зварена на ньому -190 ккал;

● додали до молочної каші цукор і вершкове масло - додайте ще 50 ккал.

Багато хто віддає перевагу їсти гарнір з овочами, тушкованим м'ясом, грибами або цибулею. В цьому випадку калорійність гречаної каші складається з енергетичної цінності всіх інгредієнтів. Отже, отримуємо:

● з помідорами, солодким перцем і морквою - 162 ккал;

● з печерицями - близько 109 ккал;

● заправлена ​​смаженою цибулею - 141 ккал;

● запечена в горщиках з яловичиною -135 ккал.

Користь гречаної каші

Дієтологи називають гречку «царицею каш» і рекомендують регулярно включати її в раціон. Продукт сприяє схудненню, виведенню з організму шлаків і токсинів, знижує рівень глюкози в крові (тому незамінний для хворих на діабет), є відмінним профілактичним засобом від склерозу, хвороб шлунково-кишкового тракту, кровоносної і нервової систем.

У гречці багато магнію, заліза і фосфору (не менш, ніж в м'ясі та рибі), цинку, кальцію і калію , містяться вітаміни РР, Р (рутин), Е (необхідний для шкіри, волосся і нігтів), В1, В2, фолієва кислота, органічні кислоти (лимонна, яблучна, щавлева), білки лізин і метіонін (ступінь засвоюваності до 78%) .

Регулярне вживання гречаної каші позбавляє від набряків, нормалізує артеріальний тиск, тому страва рекомендована літнім людям і хворим, які страждають від гіпертонії. Також гречка покращує роботу печінки і органів травлення, є важливим елементом харчування при недокрів'ї, піднімає рівень дофаміну - нейрогормона, що впливає на рухову активність і мотивацію.

Через високий вміст в крупі рутина, підвищує згортання крові і еластичність судин, гречана каша повинна обов'язково бути присутньою у раціоні вагітних жінок. Вона покращує кровообмін матері і плоду, служить відмінною профілактикою післяпологових кровотеч. Фолієва кислота, якою також багата ядриця, сприяє нормальному протіканню вагітності, правильному формуванню і розвитку головного мозку і нервової системи дитини.

Гречана каша для схуднення

У боротьбі із зайвими кілограмами теж не обійтися без гречки. Ця диво-крупа швидко знижує відчуття голоду, дає запас сил і енергії, завдяки багатому складу вітамінів і мікроелементів забезпечує організм усім необхідним. З метою нормалізації ваги дієтологи рекомендують вживати гречану кашу з сухофруктами, свіжими або вареними овочами, кисломолочними продуктами (знежиреним кефіром або йогуртом). Головне правило - готувати гречку на воді і їсти без солі, цукру і спецій.

Їжте з обережністю

Як таких заборон на вживання цього гарніру немає, але є певні обмеження. В першу чергу, повністю варто відмовитися від гречаної каші при індивідуальній непереносимості і алергічних реакціях на продукт. Небезпека гречаної каші для гіпотоніків криється в великому вмісті магнію. Мікроелемент розслабляє стінки судин і може спровокувати зниження артеріального тиску. Тим, хто страждає від підвищеного газоутворення і метеоризму, варто пам'ятати, що страва збільшує утворення газів в кишечнику. Обмеження в харчуванні стосуються і годуючих матерів. Жінці в період лактації не варто зловживати гречкою, щоб не викликати алергічну реакцію у немовляти. Також медики не рекомендують їсти кашу в наступних випадках: при загостренні гастриту і виразки шлунка, при цукровому діабеті з нирковою недостатністю, а також при хронічних запорах (крупа, зварена круто, може погіршити ситуацію).

Секрети приготування

Щоб гречана каша вдалася на славу, скористайтеся порадами професійних кулінарів.

1. Перебрану і підготовлену для варіння гречку необхідно як слід промити 3-4 рази, щоб з водою пішла вся дрібна лузга, камінчики і сміття.

2. Перед тим, як відправляти крупу в каструлю, прожарити її на сковороді, додавши пару столових ложок рослинного масла. Тоді гарнір вийде смачнішим і ароматним.

3. При тривалій тепловій обробці зменшується поживна цінність зерна. Тому досить залити гречку гарячою водою, довести до кипіння і, закутавши каструлю або горщик товстим рушником, залишити на 1 годину запарюватися.

4. Поки каша готується, кришку з каструлі не знімайте, а каші не перемішуйте.

5. Цукор і молоко, додані при варінні, нейтралізують корисні властивості крупи. Краще підсолодити вже готову страву, а тепле молоко додати в тарілку безпосередньо перед вживанням.

6. Гречана каша з м'ясом і овочами буде особливо смачною, якщо приготувати її не на плиті, а в глиняних горщиках в духовці.

Експериментуйте на кухні і радуйте гостей і домочадців смачною і корисною їжею. Приємного апетиту!

Всі новини