Укр
Рус
Поділитися

Готуємося до зими: як солити огірки

Новини
15 Вересня 2020 Готуємося до зими: як солити огірки

Готуємося до зими: як солити огірки

Солоні огірки - улюблена закуска до застілля, а також незамінний інгредієнт багатьох салатів і супів. Знаючи тонкощі і секрети засолу, можна з легкістю приготувати апетитні хрусткі огірочки на домашній кухні. Як солити огірки правильно, щоб домогтися необхідної кислинки, відмінного хрускоту і пікантного смаку, ми вам зараз розповімо.

Вибираємо правильно

Смак солоних огірків багато в чому залежить не тільки від типу маринаду, але і від того, які овочі ви відправляєте в банку або діжку. Ідеальною сировиною для консервування вважаються зеленці - недозрілі огірочки середнього розміру в колючій пухирчатій «сорочці» універсальних або засолювальних сортів, наприклад, «Фенікс», «Ніжинський», «Марінда», «Водолій» та інші. У процесі збирання та підготовки до консервації шипи з огірочків обсипаються, залишаючи невеликі отвори в шкірці. Через них розсіл потрапляє всередину і рівномірно розподіляється, тому огірки просолюються швидше.

Колір колючок теж має значення. Чорні шпильки вказують, що перед вами продукт ідеальний для засолювання і маринування. Білі пухирці говорять про те, що огірок належить до салатних сортів, він також годиться на засолювання, але відмінного хрускоту і пружності від нього - не чекайте.

Плоди, які зовсім не підходять для зимових заготовок:

● жовті;

● мляві;

● з внутрішніми порожнечами;

● «старі» з товстою шкіркою і крупним насінням;

● гладкі (вони розмокають і можуть «підірвати» банку);

● з видимими ушкодженнями і зіпсовані. 

Підготовка до засолення

В ідеалі використовувати для консервування свіжозібрані овочі, проте підійдуть і ті, які пролежали в холодильнику кілька днів. Перед відправкою в банку або бочонок, огірки ретельно перебирають (відбраковують пошкоджені, перезрілі і інші, які потрапляють в категорію «неформат»), сортують і заливають на кілька годин холодною водою: свіжі замочують на 2-3 години, підв'ялі - на 7-8 годин , змінюючи воду кожні дві години. Це зробить огірочки більш пружними і міцними, виведе зайві нітрати, а також прибере з плодів гіркоту, якщо така є.

Після замочування кожен огірочок необхідно ретельно очистити від забруднень. Робити це краще м'якою щіткою, ворс якої не пошкоджує тонку огіркову шкірку. Потім огірки промивають під проточною водою. Деяких господинь хвилює питання: чи варто обрізати «попки» і «носики». Робіть на свій розсуд. Вважається, що видалення хвостової частини у плодів дозволяє розсолу краще проникнути в огірочок. З цією ж метою можна акуратно наколоти кожен огірок виделкою.

Ємність і спеції

Не будь-яка тара підходить для засолювання огірків. Вибирайте ємність, що не окислюється і не іржавіє, інакше є ймовірність не тільки зіпсувати смак продукту, але отруїтися шкідливими речовинами, що виділяються в процесі сквашування. Тому варто відмовитися від оцинкованих і алюмінієвих каструль, а також пластикових нехарчових відер і діжок. Ідеальний варіант - скляні банки, керамічні та дерев'яні діжки, емальовані відра й каструлі, а також ємності з нержавіючої сталі.

Перед тим, як солити огірки, тару ретельно миють і обдають окропом, щоб на стінках не залишилося шкідливих мікроорганізмів. Такий підхід забезпечує безпечний посол і тривале зберігання готового продукту.

Вибираючи спеції і трави для маринаду, які допомагають урізноманітнити відтінки смаку і аромату, кожна господиня орієнтується на смакові переваги членів сім'ї. Як правило, класичний набір включає:

● сіль;

● листя хрону;

● прянощі (чорний перець горошком, лавровий лист);

● часник;

● запашні рослини (листя смородини або вишні, кріп і т. д.);

● 9% столовий оцет.

Також можна додавати в маринад гвоздику, насіння гірчиці, коріандр, м'яту, естрагон.

Сіль слід використовувати білу кухонну грубого помелу, без добавок і ароматизаторів. Йодована сіль уповільнює процеси бродіння, що може привести до «підривання» банок, а також розм'якшує овочі і прийде їм неприємну гірчинку. Як стверджують експерти, морська сіль підходить для консервування, але як вплинуть що входять до її складу мікроелементи і мінерали на якість заготовок, передбачити неможливо.Також вона відрізняється від кухонної за ступенем солоності, тому можна помилитися з кількістю.

Вода для засолювання знадобиться очищена - магазинна вода, водопровідна кип'ячена або фільтрована. Особливо смачними виходять огірки, засолені на джерельній або криничній воді. Листя хрону, кріп та інші трави подрібнюють ножем на великі шматки і відправляють разом зі спеціями на дно посуду, а також розміщують між шарами овочів. Огірочки в тару укладають вертикально (стовпчиками) або горизонтально (рядами) в залежності від розміру плодів.

Способи засолювання

Смачно солити огірки можна гарячим або холодним способом.

● При гарячому засоленні в воду додають сіль і спеції, потім приготованим гарячим розсолом заливають банки з огірками і прибирають на тиждень в темне місце. Через 7 днів, коли огірки засолені, банки закочують бляшаними кришками і опускають в погріб на зберігання. Такі соління при правильному дотриманні технології та герметичності тари можуть зберігатися кілька років. Деякі господині вважають за краще додавати в гарячий розсіл оцет і цукор. При такому способі огірки консервують шляхом дворазової заливки: перший раз заливають чистим крутим окропом, другий - готовим розсолом і відразу закочують бляшаними кришками. Можна закривати банки капроновими стерилізованими кришками за умови, що засолювання буде зберігатися в холодильнику або в підвалі.

● Прихильники холодного способу запевняють, що купуючи приємну кислинку овочі зберігають всі корисні речовини. Огірки, прянощі і спеції складають в ємність (банки, відро, каструлю і т. п.) І заливають холодною водою, в якій попередньо розчиняють необхідну кількість солі. Тару герметично закривають, щоб обмежити доступ повітря, і залишають в темному місці при кімнатній температурі на кілька днів. Через зазначений час відправляють в холодне місце на зберігання або піддають подальшій обробці. Розсіл зливають, проварюють 3-5 хвилин в емальованій каструлі, овочі промивають від цвілі під теплою проточною водою. Потім огірки складають в чисті банки, заливають гарячим розсолом, стерилізують чверть години і закочують.

Корисні поради

Щоб огірочки вийшли на славу, скористайтеся порадами досвідчених кулінарів:

● Розрахунок солі при холодному способі засолювання - 2 ст. ложки на 1 л води.

● Зливати розсіл з банок зручніше, використовуючи спеціальну кришку з отворами.

● Покладіть в тару на огірки невеликий шматочок кореня хрону. Це дозволить уникнути появі цвілі.

● Час стерилізації необхідно відраховувати з моменту початку кипіння води в каструлі.

● Стерилізовану продукцію можна залишити в сухому опалювальному приміщенні, консервацію, приготовлену шляхом дворазової заливки, відправляють в прохолодне місце, а банки , закриті капроновими кришками, зберігають виключно в холодильнику або в погребі.

● Установлення оцту в розсіл продовжує термін зберігання консервації до 3 років. Не забувайте, що оцет додають в розсіл в кінці варіння.

Тепер ви знаєте, як смачно солити огірки. Вибирайте спосіб засолювання і хрумтІть на здоров'я. Приємного апетиту!

Всі новини