Укр
Рус
Поділитися

Гід по сортам яблук: особливості та застосування в кулінарії

Новини
28 Травня 2021 Гід по сортам яблук: особливості та застосування в кулінарії

Гід по сортам яблук: особливості та застосування в кулінарії

Соковиті, солодкі, з кислинкою, терпкі, хрусткі ... Скільки існує видів і сортів яблук - стільки й смаків! Одні ідеально підходять для повидла, варення і пюре, інші - для приготування пирогів і запікання, а треті пускають на сік або їдять в свіжому вигляді. Як не помилитися з вибором, і що можна приготувати з яблучної «братії», ми вам зараз розповімо.

Білий налив

Смак цих соковитих перших літніх яблук улюблений багатьма з дитинства. Сорт вважається по-справжньому народним, зустрічається практично в кожному дачному господарстві і легко пізнаваний по плодам з білою тонкою шкіркою і пухкою кисло-солодкою м'якоттю. До середини літа яблучка набирають цукор і стають на вид напівпрозорими. «Білий налив» не підходить для тривалого зберігання. Їсти й переробляти урожай необхідно відразу після збору. Особливо смачними виходять з нього яблучні соки, пюре, вино і наливки.

Антонівка

Неймовірно ароматні жовто-зелені яблука зі світлою кисло-солодкого хрусткою м'якоттю вважаються істинно російським сортом і справжнім синонімом до слова «осінь ». Як з'явилася «Антонівка», достеменно не відомо, однак в книгах по садівництву сорт описаний з середини XIX століття як виник шляхом перезапилення сортового дерева з лісовою дикоростучою яблунею. Пізнати антонівські яблука можна по виду: дрібний розмір (в середньому до 160 г) і «гранована», як кажуть садівники, форма (з горбками і виступами). 

Незважаючи на зовнішню непоказність, «Антонівка» відмінно зберігається протягом 3-4 місяців, а завдяки сильному аромату і вираженою кислинкою є одним із сортів-фаворитів в кулінарії. Плоди ідеально підходять для тушкування баранини, запікання качки або гуски, зимових заготовок, а також приготування міцних алкогольних напоїв - горілки та наливки.

Джонатан

Ще один популярний «народний» сорт, який у багатьох наших співвітчизників асоціюється з золотою осінню. Яблуні «Джонатан» були виведені в кінці XIX століття в США як новий сорт для приготування сидру і названі на честь американського селекціонера Джонатана Зандера. Дрібні плоди з глянсовою жовтуватою шкіркою з насичено-червоним рум'янцем мають щільну соковиту м'якоть з кремовим відтінком і відрізняються ніжним винно-солодким смаком.

У кулінарії стиглі плоди використовують для приготування різноманітної випічки, десертних наповнювачів (варення, джемів, конфітюрів), соків і консервації. Незважаючи на солодкий смак, яблука відмінно доповнюють м'ясні страви і соуси.

Гала

Популярний осінній сорт, виведений в 50-х роках минулого століття в Новій Зеландії і з успіхом «оселився» в багатьох куточках планети з помірним і теплим кліматом. За карамельний аромат і ненав'язливий солодкий смак з горіховими нотками експерти оцінили плоди цього сорту на 4,6 балів з 5 можливих за дегустаційною шкалою. Пізнати яблука «Гала» легко по жовто-зеленій шкірці зі смугастими червоно-помаранчевими акварельними розводами. Щільні соковиті яблука з м'якоттю світло-жовтого кольору вживають в свіжому вигляді і широко використовують в кулінарії в якості основного або додаткового інгредієнта при приготуванні других страв, холодних закусок, випічки і солодощів.

Гренні Сміт

Ці терпкі соковиті тверді з яскраво-зеленою шкіркою яблука були отримані в Новому Південному Уельсі (Австралія): селекціонер Мері Енн Сміт в другій половині XIX століття схрестила австралійську і дику французьку яблуні. Плоди «Гренні Сміт» дозрівають в кінці вересня і при дотриманні умов зберігання можуть відмінно долежати до наступного врожаю.

Завдяки помірній солодощі і приємної кислинки яблука відмінно втамовують спрагу і надають бадьорості на організм. У кулінарії використовуються у багатьох рецептах. Їх запікають цілком, смажать часточками, додають в м'ясні вишукування, фарширують плодами птицю, тушкують кубиками і подають з карамелізованою цибулею як гарнір.

Голден

Батьківщина "Голден Делішес» - Західна Віргінія, де більше сотні років тому шляхом ненавмисного схрещування з'явився сорт, який став одним з найбільш популярних в світі на сьогоднішній день. Велике солодке яблуко з шкіркою світло-зеленого кольору в період повного дозрівання (середина-кінець вересня) набуває яскравий золотисто-жовтий окрас, соковиту солодку м'якоть і приємний аромат. Такими результатами не тільки приємно похрумтіти. Яблука «Голден» ідеально доповнюють салати, використовуються для приготування пюре, повидла і у випічці.

Ред Чіф

Появою сорту, плоди якого американці називають «яблуком Білосніжки», садівники також зобов'язані селекціонерам Західної Вірджинії. Великі яблука (до 400 г вагою) з щільною соковитою кремового кольору м'якоттю, вираженим ароматом і насолодою в смаку неймовірно популярні в Америці і в багатьох Європейських країнах. З них виходить відмінне варення, так як шматочки залишаються міцними, а не розварюються в кашу.

Ред Делішес

Один з найбільш часто купуючих сортів в США. Вперше великий плід під назвою «яструбине око» в кінці XIX століття продемонстрував світу фермер зі штату Айова, в саду якого гілка з червоними яблуками виросла на дереві сорту «Голден Делішес» шляхом спонтанної мутації. М'яке соковите яблуко подовженої форми з темно-червоною грубуватою шкіркою має солодкий смак без кислинки і ідеально підходить для вживання в свіжому вигляді, а також для приготування салатів і різних холодних закусок.

Макінтош

Садівники називають «Макінтош» випадковою, але дуже цінною знахідкою. Справа в тому, що молоді плодові дерева були виявлені на початку XIX століття під час розчищення садової ділянки одного з американських фермерських господарств і названі власником садиби в свою честь. Через сто років високоврожайний сорт придбав широку популярність і поширився не лише по всій Північній Америці, але і був завезений до Британської Колумбії, Європу і Росію. Стиглі плоди з білою м'якоттю з рожевими прожилками дуже хрусткі і соковиті. Відмітна їх особливість - цукерковий аромат і яскраво-виражений кисло-солодкий смак, який за дегустаційною шкалою оцінюється на 5 балів з 5 можливих.

Райські яблучка

За зовнішнім виглядом, насиченого кольору і пряного смаку «райські яблука» легко відрізнити від усіх звичних столових сортів. «Райськими» садівники називають низькорослі дрібноплідні «Китайка», «Ранетку», «Сибірські ягідні» та інші сортотипи, що нагадують дику яблуню. Стиглі плоди - просто знахідка для кулінарів. З них виходять рідкісної краси і смаку цукати, варення і наливки. Також кондитери часто використовують дрібні яблучка для прикраси випічки, десертів і карамелізування.

Фуджі

Сорт «Фуджі» з'явився завдяки японським селекціонерам шляхом схрещування яблунь «Роллс Дженет» і «Ред Делішес» і став настільки популярним в Японії, Китаї та Америці, що практично витіснив з прилавків магазинів інші сорти. Великі хрусткі солодкі плоди з рожево-зеленою шкіркою радують високою соковитістю, відмінно зберігаються протягом тривалого часу і ідеально підходять для приготування десертів і напоїв.

Симиренка

Широко відомий і популярний в Східній Європі зимовий сорт, який легко відрізнити по яскраво-зеленій шкірці з численними світлими підшкірними крапками. Походження сорту невідомо. Дерева були виявлені українським садівником Львом Симиренко в другій половині XIX століття в належних йому садах на території Київської губернії.

Плоди з білою соковитою кисло-солодкою м'якоттю найчастіше вживають в свіжому вигляді, використовують для мочіння, приготування варення і компотів. Тепер можете вважати себе експертом по сортам яблук. Бажаємо вдалих яблучних експериментів і кулінарних перемог!

Всі новини