Прихильників здорового харчування і тих, хто сидить на дієті, цікавить скільки калорій в форшмаці. Дієтологи запевняють, що енергетична цінність страви - сумарна величина, безпосередньо залежить від калорійності інгредієнтів. У класичному варіанті частування готують з оселедцевого філе, проте сучасні господині пристосувалися замінювати солону рибу консервованою в олії. Це спрощує і прискорює процес, так як не потрібно обробляти оселедець і педантично вибирати з нього кісточки. Також можна замінити вершкове масло майонезом, соусом на основі сметани або йогурту. Подивимося, яка калорійність форшмака вийде, якщо приготувати страву за класичним рецептом. Беремо:
● слабосолений атлантичний оселедець - 400 г (870 ккал);
● відварені круто курячі яйця - 3 шт -165 г (265 ккал);
● ріпчасту цибулю - 200 г (90 ккал);
● вершкове масло - 100 г (748 ккал);
● рослинне масло для пасерування - 1 ст.л. (45 ккал);
На виході отримуємо 875 г готового продукту з показником 2018 ккал. Отже, 100 форшмака дадуть нам близько 230 ккал. Якщо в рецепті обсмажену цибулю замінити відвареною морквою (70 ккал в 200 г) і додати плавлений сир (257 ккал в 100 г), енергетична цінність складе 322 ккал на 100 г закуски. Доповніть класичний варіант яблуками (47 ккал в 100 г), йогуртом 3,2% жирності (126 ккал в 200 г) і гірчицею (64 ккал в 40 г) і приберіть зі складу вершкове масло - отримаєте відмінну низькокалорійну страву - всього 135 ккал в 100 г форшмака. Такий рецепт можна використовувати для дієтичного харчування. Однак, якщо ви намажете закуску на смажені хрусткі грінки, додайте до вищевказаної величини додаткові 295 ккал. Саме стільки міститься в 100 г житнього хліба.
Холодний паштет з оселедця - не тільки смачна страва. Завдяки збалансованому складу він забезпечує організм багатьма необхідними вітамінами і мікроелементами. Отже, чим корисний форшмак:
● Оселедець - джерело незамінних амінокислот і жирів. Риба багата Омегою-3, вітамінами D, А, В12, РР, фтором, йодом, селеном, магнієм, кальцієм, натрієм і цинком. Регулярне вживання оселедця благотворно позначається на стані серцево-судинної системи, органів зору, сприяє виведенню з організму токсинів, знижує ризик розвитку атеросклерозу.
● Курячі яйця - натуральне джерело білка і поживних речовин. Цей дієтичний продукт у вареному вигляді легко засвоюється організмом, є джерелом фолієвої кислоти, вітамінів А, D і Е. Багаті яйця фосфором, необхідним для зубів і кісток, лютеїн - сильним антиоксидантом, тирозином - речовиною, що стимулює нейрони мозку і підвищує розумову активність, триптофан , необхідним для вироблення серотоніну - гормону радості.
● Вершкове масло заряджає організм силою і енергією, насичує кальцієм, калієм і натрієм. У ньому міститься нікотинова кислота, бета-каротин, рибофлавін, вітаміни А, Е, В5 і D. Велику користь представляють насичені жирні кислоти - масляна, капронова, капрінова, лауринова, що дають потужний протипухлинний ефект і підвищують імунітет. Лікарі рекомендують щодня вживати цей продукт при гастриті і виразці шлунка, жовчнокам'яній хворобі і панкреатиті, простудних захворюваннях і авітамінозі.
Якщо говорити про харчову цінність форшмака, приготованого за класичним рецептом з слабосоленого оселедця, то в 100 г закуски міститься:
● Білків - 11.9 г;
● Жирів -19.8 г;
● Вуглеводів - 2.6 г.
Як таких протипоказань у страви немає. Відмовитися від вживання варто в тому випадку, коли є алергія на один з її інгредієнтів. Також пам'ятайте про наступне:
● Натрій, який міститься в солоній рибі, затримує воду в організмі, може негативно позначитися на показниках артеріального тиску і вплинути на роботу нирок. Тому гіпертонікам і тим, хто має урологічні проблеми, необхідно знати міру у вживанні форшмака.
● Небезпека яєць, на думку деяких дієтологів, криється в жовтку, що містить багато холестерину. У малих кількостях це органічна сполука (300 мг на добу) організму необхідно для правильної роботи серцево-судинної системи. Але, якщо у вас воно в надлишку, не рекомендується вживати яйця частіше 2-3 разів на тиждень.
● Таку ж небезпеку таїть в собі і вершкове масло. Вживання його понад норму може спровокувати появу склеротичних бляшок на стінках судин. З цієї причини лікарі не рекомендують включати страву в дитяче меню і не зловживати форшмаком в літньому віці.
В іншому - обмежень немає. Вибирайте рецепт і насолоджуйтеся ніжною і смачною закускою. Приємного апетиту!
Всі новини