Укр
Рус
Поділитися

Чи шкідливий глютен взагалі?

Новини
31 Липня 2020 Чи шкідливий глютен взагалі?

Чи шкідливий глютен взагалі?

Ще кілька десятиліть тому багато хто поняття не мали, що таке глютен і чи варто його боятися. Сьогодні це питання широко обговорюється в дієтології та медицині і особливо хвилює прихильників здорового харчування. Що ж таке глютен і так чи він шкідливий для нашого здоров'я, давайте розбиратися разом.

Що таке «глютен»?

Слово «глютен», знайоме небагатьом, а ось про клейковину, що робить тісто липким, чуло більшість. Ставимо між цими поняттями знак рівності. Клейковина і є глютен - рослинний протеїн, який міститься в зернах пшениці, вівса, ячменю та інших зернових культур. З наукової точки зору це суміш білкових з'єднань, на зразок павутини утворюючої еластичні ланцюжка. Завдяки глютену тісто стає тягучим і не розпадається на крихти. Ні смаку, ні кольору, ні запаху речовина не має. Єдине його завдання - забезпечувати в'язкість.

Помірне вживання продуктів, що містять клейковину, ніяк не зашкодить здоров'ю. Білок небезпечний лише для людей з целіакію - генетичним захворюванням, при якому підшлункова залоза не виробляє ферменти для його розщеплення. У цьому випадку навіть шматочок пшеничного хліба або здобної булки викличе алергічну реакцію.

Де міститься

Глютен - компонент багатьох продуктів харчування. Найбільше його в макаронних, хлібобулочних і кондитерських виробах з пшеничного борошна вищого гатунку (до 30%). В якості харчової добавки речовина міститься:

● у випічці і напівфабрикатах на основі вівса, жита і ячменю;

● в солодощах (морозиво, заварний крем, шоколад, халва, пастила і т. д.);

● в йогуртах зі злаками;

● в м'ясних напівфабрикатах і ковбасних виробах;

● в готових овочевих супах і бульйонних кубиках;

● в сухих сніданках і кашах швидкого приготування (пластівцях, розчинних кашах, мюслях);

● в спортивному харчуванні;

● в соусах (майонезі, кетчупі і т. д.) І готових заправках для салатів;

● в молочних продуктах (плавленому і твердому сирі, сметані, маргарині і т. д.);

● в пиві і деяких інших слабоалкогольних і міцних алкогольних напоях;.

● в розчинних каві і какао. 

Глютен входить до складу деяких таблетованих вітамінів і лікарських препаратів: парацетамолу, валеріани, аспірину, ібупрофену, фестала, фолієвої кислоти і інших. Якщо ви вирішили відмовитися від глютену, можете спокійно використовувати в раціоні:

● овочі, фрукти, ягоди та зелень;

● натуральні м'ясо, рибу і морепродукти;

● яйця;

● гречану, рисову і кукурудзяну каші і борошно;

● горіхи і сухофрукти;.

● бобові, нут, кіноа, насіння льону.

У цих продуктах немає клейковини.

У чому небезпека глютену

Навіть ті, хто не сильно освічені що таке глютен, намагаються шукати на полицях супермаркетів продукти з позначкою gluten free.

Противники глютену, впевнені, що більшість людей не усвідомлюють всю ступінь небезпеки даної речовини для організму. Через генних модифікацій сучасна пшениця за хімічним складом далека від тієї, яку вирощували і їли наші предки. Отже, ніякої користі в нинішніх зернових для здоров'я немає, а, вживаючи роками модифікований продукт, будь-яка здорова і енергійна людина перетворитися на інваліда. Клейковина, потрапляючи в наші шлунки, обволікає іншу їжу, тим самим не даючи їй засвоюватися. Якщо у людини непереносимість глютену, організм сприйме з'їдений пиріжок як пряму загрозу і направить на боротьбу з алергеном (глютеном) антитіла. Ворсинки тонкого кишечника пошкоджуються, стінки дратуються, звідси - здуття, розлад травлення, короткострокові і довгострокові запальні процеси шлунково-кишкового тракту.

Нейробіолог Девід Перлмуттер (член Американської колегії харчування) впевнений, що глютен завдає непоправної шкоди не тільки травній, але і нервовій системі , а також нашому мозку. Глютен нічим не відрізняється від наркотиків. Стимулюючи в мозкових рецепторах штучне відчуття задоволення, він викликає звикання і залежність. Ось чому нас так тягне на борошняне та солодощі, а психологічні терзання при відмові від здоби не що інше, як звичайна ломка.

У своїй книзі «Їжа і мозок на практиці» американський дослідник стверджує, що клейковина знижує мозкову діяльність і є головним пусковим механізмом деменції, депресії, епілепсії і навіть шизофренії. Саме глютен, на думку доктора Перлмуттера, знижує активність мозку і призводить до старечого слабоумства.

Також наводяться аргументи, що клейковина негативно впливає на наш імунітет. Будучи причиною поганого травлення, вона не дає засвоюватися вітамінам і мікроелементам, що потрапляють з іншими продуктами. Але головна проблема навіть не в цьому. Організм, реагуючи на глютенову їжу як на чужорідну, активізує імунну систему. Клітини-захисники атакують не тільки шкідливий білок, але і стінки кишечника, запускаючи ланцюжок запальних реакцій. Як наслідок виникають виразки, артрити, артрози, аутоімунні захворювання і т. д. Найстрашніше до чого це може привести - лімфоми і злоякісні утворення.

Міфи і реальність

Погляньмо на проблему з іншого боку: чи так все страшно насправді? З медичної точки зору виключення з раціону глютензберігаючих продуктів, показано лише людям, що страждають на целіакію. Таких на нашій планеті 1-1,5% населення. Для інших відмова від їжі, яка містить клейковину, - не більше, ніж зарахування себе до модного віяння в дієтології. Як стверджують деякі світила медицини, єдине, що дасть безглютенова дієта здоровій людині - зниження якості життя.

Серед найбільш поширених міфів про шкоду клейковини наступні:

1. Глютен - причина ожиріння. Зовсім ні. Звичайно, вживання солодкого і мучного сприяє появі зайвих кілограмів, проте клейковина тут ні до чого. Виною всьому є переїдання, малорухливий спосіб життя, недотримання режиму харчування.

2. Від вживання продуктів з глютеном бувають метеоризм і здуття живота. Серед противників клейковини даний аргумент один з головних. Як показали останні наукові дослідження, вживання злакових не викликає у здорової людини дисбактеріозу, підвищеного газоутворення в кишечнику, болю в животі і проблем зі стільцем.

3. Клітковина викликає онкологію і захворювання серця. Якщо ви страждаєте глютеновойю ентеропатію (целіакію), можливо, рослинний білок і може спровокувати розвиток страшних хвороб. Однак, немає жодного наукового дослідження, що підтверджує ризик виникнення у здорової людини раку і інфаркту через вживання макаронних виробів і випічки.

Тепер ви знаєте, що таке глютен, в яких випадках він буває шкідливий, а в яких безпечний для здоров'я. Якщо вирішите відмовитися від клейковини і перейти на безглютенову дієту, попередньо порадьтеся з алергологом і дієтологом. Пам'ятайте: основа здорового харчування - збалансоване споживання максимально натуральних і різноманітних продуктів. Будьте здорові!

Всі новини
?>