Укр
Рус
Поділитися

Цар-трава: застосування базиліка в кулінарії

Новини
01 Листопада 2019 Цар-трава: застосування базиліка в кулінарії

Цар-трава: застосування базиліка в кулінарії

Базилік - запашна однорічна рослина, яка активно використовується як приправа в кулінарії і надає готовим стравам вишуканий аромат і додаткові гіркуваті й терпкі смакові відтінки. Людям здавна відомі гастрономічні та кулінарні властивості цієї пряної трави, тому рецепти із застосуванням базиліка зустрічаються в традиційних кухнях багатьох народів світу. Чим так чудовий цей однолітник і як використовувати базилік в кулінарії, ми вам зараз розповімо.

Багатоликий базилік

Батьківщина популярної прянощі - Південна і тропічна Азія. Так в Ірані та Індії базилік вважають священною травою і застосовують в кулінарних і медичних цілях понад 5 тисяч років. На хінді назва рослини звучить «Тулса» і означає «незрівнянний», що говорить про його особливе шанування. Ароматичні і цілющі властивості базиліка помітили і інші стародавні народи. Латинська назва Ócimum basilīicum була запозичена римлянами у древніх греків, походила від слова ὤκιμον ( «цар») і трактувалася як «цар-трава». Вважалося, що аромат прянощі гідний правителів, а вживання «царської трави» обіцяє довголіття і процвітання. Інші поширені назви базиліка: середньоазіатські арабського походження - Реан, Рейган, райхон (що означає «запашний, ароматний»), слов'янські - волошки червоні, трава Йосипа, дикий бадьян.

В даний час налічується більше 60 видів цієї рослини, що відрізняються кольором листя, ароматом і корисними властивостями. Серед найбільш популярних сортів - базилік з зеленими, коричневими, пурпуровими, білими, блакитними і фіолетовими листями, ароматом нагадуючий лавровий лист, лимон, аніс, чай, корицю і має присмак гвоздики, м'яти та інших спецій і прянощів.

У європейській кухні (італійської, французької, грецької та інших) в більшій мірі використовуються зелені сорти базиліка, які характеризуються більш інтенсивним ароматом. Свіже листя незамінний інгредієнт соусів, салатів, овочевих кулінарних шедеврів, рибних і м'ясних страв. Так не обійтися без прянощі в приготуванні знаменитого соусу песто, томатної чіабатти, салату капрезе, піци «Маргарита» та інших класичних європейських страв.

У народів Середньої Азії і Закавказзя в кулінарії застосовується базилік з фіолетово-коричневими листями, який супроводжує практично кожну м'ясну страву, традиційні овочеві творіння з баклажанів, томатів і солодкого перцю. Листя прянощі заварюють як чай, а насіння кладуть для смаку і аромату в супи і салати.

Цар-трава з цілющими властивостями

Пряна рослина, що виділяє притягальний терпкий аромат, - давній людський «лікар», відвари з листя, стебел і насіння якого широко застосовуються в народній медицині. Цілющі властивості базиліка пояснюються наявністю в рослині ефірних масел, вітамінів (Р, К, РР, В2, А, С), дубильних речовин, фітонцидів і мінеральних солей. Базилік корисний при шлунково-кишкових захворюваннях, бактеріальних і грибкових інфекціях, кашлі, бронхіальній астмі, головного болю. Основні корисні властивості:

● підвищує імунітет;

● допомагає ефективно боротися з бактеріями; 

● надає відхаркувальну і протизапальну дії; 

● попереджає розвиток атеросклерозу;

● зміцнює стінки судин;

● знімає головний біль;

● нормалізує сон;

● позбавляє від метеоризму;

● підсилює лібідо і підвищує потенцію. 

У лікувальних цілях використовують як свіжозірване, так і висушене листя і стебла, з яких готують настої та чаї. У косметології застосовують свіжовичавлений сік базиліка, яким протирають шкіру, накладають на порізи і рани для знезараження і якнайшвидшого загоєння.

Базилік в кулінарії

Кулінари давно оцінили ніжний вишуканий смак і приємний терпкий аромат базиліка. Тому протягом багатьох століть його використовують як приправу для приготування різноманітних страв - від супів, закусок і соусів до алкогольних і десертних напоїв.

Якщо народам Азії і Індії пряність була знайома тисячі років назад, то в Європу рослина потрапила лише в VI столітті. Незважаючи на те, що швидко поширилася і завоювала популярність (особливо в південноєвропейскій і середземноморській кухнях), в Західній Європі пряна трава була забута аж до XVIII століття, коли французькі кухарі почали додавати її в багато кулінарних шедеврів. У Росії базилік відомий з XVII століття. Аристократія і прості люди із задоволенням їли з сіллю свіже молоде листя, сушили їх, товкли, а потім використовували як приправу до жаркого.

В даний час професійні кухарі і господині Франції, Італії, Іспанії Греції, Балканів та інших європейських країн широко використовують базилік в свіжому і свіжезамороженому вигляді, сушеному і солоному, застосовують як приправу до салатів, холодних перших і гарячих других страв, м'ясних і овочевих пригощань. Пряність додають в соління, маринади, закуски, омлети, бутербродні суміші, соуси для макаронів і пасти. Якщо європейці в основному використовують в рецептах нарізані молоді пагони і листя рослини, то народи Кавказу в паштети, десертні напої, салати і супи додають також насіння.

Часто базилік поєднують з іншими пряними травами - чебрецем, майораном, коріандром, естрагоном, м'ятою. Без нього не обійтися при приготуванні знаменитої грузинської прянощі хмелі-сунелі, яка є головною приправою таких страв, як чахохбілі, сациві і харчо. Сушені подрібнені листя також кладуть в кетчупи, аджику, м'ясні підливи і заправки, ковбаси та консервацію, ароматизують їм спиртні напої і оцти для заправки салатів. В Узбекистані і Таджикистані свіжі молоді пагони базиліка вживають як самостійну закуску, а висушене листя заварюють як чай. 

Відкрийте для себе цю «царську» рослину і ви облагородите знайомі страви дивним і вишуканим ароматом і злегка пряним смаком. Не бійтеся експериментувати на кухні. Приємного апетиту!

Всі новини