Укр
Рус
Поділитися

Буженина, котлети, бефстроганов: який гарнір до м’яса краще вибрати?

Новини
22 Травня 2019 Буженина, котлети, бефстроганов: який гарнір до м’яса краще вибрати?

Бауженина, котлети, бефстроганов: який гарнір до м'яса краще вибрати?

Поєднання м'ясних страв з рисом, гречаною кашею, макаронами або картопляним пюре настільки звичне на нашому столі, що у багатьох господинь сприймається як єдине ціле. Тому, коли приходить думка приготувати на обід курочку, тефтелі або стейк, постає питання про вибір додаткової страви до основного частування. З чим найкраще подавати різні м'ясні вироби ми вам зараз розповімо.

Кулінарна довідка

Гарнір - слово французького походження, що означає «постачати або прикрашати». Широке поширення в європейській кулінарії поняття отримало в другій половині XIX століття. З тих часів і донині кухаря називають цим терміном своєрідну «добавку» до рибних або м'ясних виробів. Вона подається одночасно з основною стравою, надаючи йому привабливості і апетитності, збільшуючи живильну цінність, привносячи різноманітність у смакову гаму.

Види гарнірів до м'яса

Для кожного м'ясного частування готується окремий гарнір, який підкреслить достоїнства кулінарного творіння, а не переб'є смак своїми інгредієнтами. Як доповнення можуть виступати різноманітні овочі, каші зі злакових культур, різні види пюре, макаронні вироби, зелень, гриби, бобові та інші продукти, які можна готувати на пару, тушкувати, запікати або відварювати. Зупинимося на кожному з видів докладніше.

Гарнір з круп

Каша - улюблена в багатьох сім'ях бстрава домашньої кухні, яку наші предки готували споконвіку і вживали щодня. Популярність його пояснюється простотою і легкістю приготування. Досить залити промиту крупу водою, посолити, довести до готовності і заправити вершковим маслом. Такий варіант стане відмінним гарніром до м'ясних котлет, тефтелі або биточки. Різноманітність круп дозволяє не зупинятися на знайомих нам з дитинства гречці або рисі. Багато господинь із задоволенням готують перлову кашу, пшеничну, геркулесову, турецький булгур, рис басматі або марокканський кускус. Сучасні виробники прийшли на допомогу господиням, полегшили і прискорили процес приготування. Фасовані в пакети для варіння крупи не вимагають спеціального розрахунку води, що значно спрощує підготовку.

Гарніри з картоплі

З дитсадівських часів багато наших співвітчизників люблять товчену картоплю. На думку професійних кулінарів смакові якості улюбленого коренеплоду роблять його універсальним доповненням до будь-якої м'ясної страви. Кремообразное ніжне пюре з молоком, запечена в духовці картопля з часником і розмарином, крокети або деруни, картопля пай або фрі - відмінний гарнір до смаженого м'яса, курки або індички. Тому такий гастрономічний «ансамбль» часто прикрашає дружнє і святкове застілля або повсякденний сімейний обід. Найпростіший варіант приготування - ароматна відварна картопля з лавровим листом, заправлена ​​вершковою або оливковою олією, або смажені у фритюрі до рум'яної скоринки картопляні дольки.

Гарніри з макаронних виробів

Паста, спагетті, локшина, вермішель, відварені ріжки, черепашки та інші види макаронів міцно увійшли в повсякденне домашнє меню. Вони відмінно поєднуються з тушкованою яловичиною, свининою чи куркою, бефстроганова і підливками на основі фаршу і овочів. Нейтральне і прісне за смаком тісто вигідно доповнює і підкреслює ароматичні та смакові характеристики м'ясних кулінарних шедеврів. Головне, що необхідно враховувати при приготуванні макаронних виробів, - вчасно зняти їх з вогню, щоб не переварити (дотримуйтеся часу варіння, зазначеного на пачці).

Овочеві гарніри

Ідеальне доповнення практично до всіх видів м'ясних страв - запечені овочі. Готуються вони дуже просто. Досить почистити, укласти на деко, скропити оливковою або соняшниковою олією і відправити на 30-40 хвилин в духовку. Якщо часу на приготування досить, можна пригостити домочадців овочевим рагу. Наріжте кубиками болгарський перець, помідори, картоплю, моркву, баклажани і кабачки, додайте трохи спецій і ароматних трав, тушкуйте під кришкою до готовності. А присмачена оливками і каперсами тушкована овочева суміш перетвориться в сицилійську капонату. Такий гарячий гарнір для м'яса на пару або відвареної курки буде як не можна до речі і принесе справжню гастрономічну насолоду кожному їдцю.

Набирають популярності і настільки нетрадиційні для російської кухні овочі, як шпинат (і інші листові) і брокколі. Дієтологи стверджують, що це одні з найбільш корисних низькокалорійних і неймовірно смачних овочевих гарнірів, які не тільки радують смаком, але і нормалізують метаболізм, поліпшують апетит, є джерелом цінних вітамінів і мікроелементів. Завдяки високому вмісту клітковини вони ідеально поєднуються з жирними сортами м'яса - свининою чи бараниною, а також з дієтичними курячими грудками.

І не забувайте про овочеве пюре. Воно може бути кабачковим, гарбузовим, буряковим, морквяним.

Гарніри з бобових

Прекрасно впораються з роллю смакового доповнення до «важких» м'ясних делікатесів різні види квасолі і гороху. Страви з них часто подають до баранячих реберцяець і кулінарних творінь зі свинини. Нут і сочевицю можна відварити або запекти в духовці, спаржеву квасолю приготувати на пару або зтушкувати з лимонним соком і кінзою, зелений молодий горошок і білу квасолю переважно відварити і заправити оливковою олією. Такий гарнір до запеченого м'яса буде не тільки дуже смачним, але і корисним.

Відштовхуємося від виду м'яса

● Свинина має «простий» нейтральний смак, тому рекомендується доповнювати її кисло-солодкими гарнірами, смаженими ароматними грибами, овочевими міксами з томатами або квашеною капустою.

● До «вимогливої» яловичини не рекомендується готувати гострі і кислі страви, здатні перебити смак м'яса. Тут ідеально підійде легке пюре з кабачків або картоплі, спаржа і будь-які інші тушковані і парові овочі.

● Ніжна курятина відмінно поєднується з усіма видами гарнірів. Вибирайте в залежності від способу приготування основного частування. Картопля і овочі - для смаженої і запеченої птиці, макарони і каші - для тушкованої шматочками в підливі. 

● Підкреслити характерний смак баранини допоможе рис, приготований з часником, цибулею, томатами, морквою і болгарським перцем. Також ідеальним буде гарнір з білої квасолі. Головне правило: подавати на стіл і вживати м'ясо потрібно тільки в гарячому вигляді, інакше застиглий баранячий жир може негативно позначитися на травленні.

Кілька корисних порад для новачків

1. Не забувайте, що гарнір - важливий елемент оформлення і прикраси основної страви. Красиво і акуратно покладений на тарілці, він надає страві привабливий і апетитний вигляд.

2. Деякі фрукти також послужать прекрасним доповненням до м'ясних виробів. Серед таких - звичні нам кисло-солодкі яблука, груші, персики і абрикоси, а також екзотичний манго. Їх можна зтушкувати або обсмажити на вершковому маслі, попередньо видаливши кісточки і нарізавши великими кубиками або часточками, подати до жаркого у вигляді пюре.

3. Якщо ви готуєте складний овочевий гарнір (більше 3-4 інгредієнтів), враховуйте смакові поєднання продуктів і колір овочів. Важливо, щоб смаки компонентів не перебивали, а доповнювали один одного, а колірна гамма була контрастною (наприклад, морква, картопля, зелений горошок).

4. Готуючи картоплю бульбами (відварюючи або запікаючи), стежте, щоб вони були ідеальною овальної форми, рівного розміру і не зварилися в процесі приготування.

5. Якщо готуєте овочі на грилі, викладати їх в одну тарілку з основною стравою не обов'язково. Подайте гостям овочевий шашлик, використовуючи спеціальні дерев'яні шпажки. 

Скориставшись нашими підказками, ви приготуєте ідеальний гарнір до м'ясної страви, який зробить м'ясо ще смачніше!

Всі новини