Плов - улюблене блюдо узбеків, гордість національної кухні. У вересні 50 кухарів з усього Узбекистану і сусідніх країн зібралися в Ташкенті на справжнє свято живота, щоб приготувати рекордну кількість плову. Підсумок приголомшливий - 7300 кг готової страви!
Для приготування смачного і ароматного плову кухарям знадобилися гігантські газовий пальник і 4-метровий в діаметрі казан, який спеціально для свята виплавили на місцем металозаводу. А з продуктів пішло 440 л соняшникової олії, 1500 кг яловичого м'яса, 500 кг баранини, 2 т рису і 3 т моркви, а також багато цибулі. Ну і, як ми вже говорили, в справі були задіяні 50 кухарів під керівництвом шеф-кухаря. Примітно, що всі учасники рекордного приготування плову - чоловіки. На жаль, такі східні звичаї. У процесі готування старійшини читали молитви - така собі пікантна приправа до плову.
Спочатку у великому казані кухаря закип'ятили масло. Потім в масло закинули порізане на великі шматки м'ясо, через 30 хвилин з великих тазів висипали рис, трохи пізніше додали тонни моркви і цибулі. Все це перемішували великими лопатками.
Цікаво, що в Узбекистані існує близько 60 різних рецептів приготування плову. При цьому інгредієнти практично не відрізняються, а смаки різняться. Цей рекордний узбецький плов готували в атмосфері казкового східного свята: національні частування, товари ручної роботи, солодощі, пісні і танці, шоу канатохідців і багато іншого.
Шість годин тривало приготування головної страви свята. Зважили його за допомогою будівельного крана, в результаті чого був зафіксований приголомшливий кулінарний рекорд - 7300 кг плову! До того ж в такий чарівної атмосфері плов не міг вийти несмачним, що і підтвердили гості свята: просто пальчики оближеш! Левова частка страви пішла на добру справу - пловом пригостять жителів будинків для людей похилого віку та лікарні.
Всі новини