Укр
Рус
Поділитися

Бастурма - калорійність, користь і шкода улюбленої закуски

Новини
12 Січня 2019 Бастурма - калорійність, користь і шкода улюбленої закуски

Бастурма - калорійність, користь і шкода улюбленої закуски

В'ялене м'ясо, щедро присмачене спеціями, вже давно стало невід'ємним атрибутом святкового столу, ідеальним перекусом і затребуваним інгредієнтом для різних салатів. Ця страва не тільки смачна, але і корисна. Однак тим, хто піклується про своє здоров'я і фігуру, важливо також знати, скільки калорій в бастурмі і чи є протипоказання до її вживання.

Визначення страви

У цій східній кухні, звідки сталася закуска, її готували з товстої яловичої вирізки. Сам спосіб в'ялення м'яса був придуманий, звичайно, не для приготування вишуканого делікатесу, яким бастурма є зараз. А для того, щоб під час відсутності холодильників в довгих торгових і воєнних походах зберігати яловичину придатною в їжу. 

Швидше за все, закуска з цього виду м'яса була придумана на території Вірменії, тому що саме тут вона вперше письмово згадується в 94 -95 роках до н. е. А ось слово «бастурма», ймовірно, походить від тюркського «басдірма», що в перекладі з тюркського означає «пресоване м'ясо». Стародавні тюрки готували його з конини.

Проте в традиційній сучасній кулінарії під бастурмою все ж в основному розуміють в'ялену яловичу вирізку. Для її приготування з м'ясом проводять такі маніпуляції:

● засолюють;

● натирають сіллю;

● поміщають під прес, щоб видалити зайву вологу;

● обвалюють в суміші приправ і спецій (червоного, чорного перців, пажитника, часнику, кмину);

● підвішують в добре провітрюваному приміщенні для просушування.

Однак таким способом можна готувати не тільки яловичину, але також курку, свинину, конину, качку.

Калорійність різних видів бастурми

Кількість калорій, а також співвідношення БЖУ в цій закусці при помірному вживанні не вдарять по вашій фігурі . Причому білків в 100 г в'яленої яловичої вирізки зі спеціями 14,8 г, жирів - 20 г, а ось вуглеводи відсутні зовсім. Калорійність такої кількості продукту становить приблизно 240 ккал. Зі свинини ви отримаєте трохи, але все ж більш калорійну страву - близько 267 ккал на 100 г.

Куряче філе в залежності від рецепту бастурми в середньому містить від 150 до 170 ккал. Тому вважається більш дієтичним. Приблизно таку ж кількість калорій містить закуска з качиних грудок - 150 ккал на 100 г.

І найлегша, дієтична бастурма виходить з конини - 108 ккал на 100 г.

Таблиця калорійності

 

М ясо, 100 г

Калорійність, ккал

Яловичина

240

Свинина

267

Куриця (філе)

150-170

Качині грудки

150

Конина

108

Користь в'яленого м'яса

Завдяки особливому способу приготування без термічної обробки в бастурмі зберігаються практично всі корисні властивості сирого м'яса. Наприклад, в готовому продукті з яловичини містяться вітаміни С, А, PP, групи B, а також амінокислоти, мінерали і мікроелементи: кальцій, фосфор, залізо, магній, натрій, цинк. А велика кількість спецій має антибактеріальну, протизапальну і навіть протипухлинною дією.

Всі ці цінні елементи сприяють нормальній роботі нервової системи, підвищують опірність організму, допомагають при хронічній втомі, залізодефіцитної анемії, підвищених фізичних і інтелектуальних навантаженнях. Це відмінний продукт для людей, які ведуть активний спосіб життя, займаються спортом або фізичною працею.

Корисні властивості конини полягають в гіпоаллергенності цього м'яса і низькому вмісті холестерину. Завдяки невеликій кількості калорій і жиру її можна включати навіть до складу дієт під час схуднення, а органічні кислоти в її складі покращують травлення.

Шкода бастурми: протипоказання

Якщо ви стежите за фігурою, то цю страву варто вживати помірно - не більше 100 г в день. Так як, щоб спалити 240 ккал, вам необхідно буде близько години бігати підтюпцем, півгодини займатися аеробікою або 20 хвилин кататися на велосипеді. До того ж для розщеплення яловичого жиру підшлункова залоза, печінка і жовчовивідні шляхи змушені працювати в напруженому режимі, оскільки він розчиняється тільки при температурі від 41 до 48 ° C. Тому, якщо у вас є проблеми з цими органами і системами, від вживання бастурми краще відмовитися.

Також через великої кількості гострих спецій не варто зловживати цією закускою при захворюваннях шлунково-кишкового тракту: гастрит і виразкову хворобу. Високий вміст солі не дозволяє регулярно ласувати цим м'ясним делікатесом людям, схильним до утворення набряків і гіпертонії. А через наявність в бастурмі пуринових підстав вона протипоказана тим, у кого є проблеми з суглобами. Також не радимо давати цю закуску дітям до 12 років.

Решта гурманів можуть зі спокійною душею включати бастурму в свій раціон. Вона відмінно поєднується з винами, пивом, салатами зі свіжих овочів і зелені і навіть з фруктами. Приємного апетиту!

Всі новини