Укр
Рус
Поділитися

Авокадо: у чому його особливості та які страви можна приготувати

Новини
31 Марта 2021 Авокадо: у чому його особливості та які страви можна приготувати

Авокадо: у чому його особливості та які страви можна приготувати

Цей екзотичний плід давно став звичним гостем на нашому столі. Його появою ми зобов'язані древнім ацтекам, які культивували рослину вже в III тисячолітті до нашої ери і називали «ауакатль», що означало «лісове масло». Чим цікавий і корисний цей продукт, а також які страви можна приготувати з авокадо, ми вам зараз розповімо.

Фрукт або овоч?

З ботанічної точки зору авокадо - тропічний фрукт, який за нейтральний горіхово-трав'янистий смак багато хто помилково вважає овочем. Як тільки люди не називали цей грушоподібної форми плід: в Індії - «коровою бідняків» за дешевизну і багаті поживні властивості, в Англії - «алігаторовою грушею» за схожість шкірки з шкірою крокодила. Іспанські колонізатори нарекли дивовижне дерево aguacate (по ісп. «Авокадо»), яке в англійській транскрипції перетворилося в «avocado». Саме так відомий англійський медик і натураліст XVI століття Ганс Слоун при описі рослин острова Ямайка записав цю рослину в Британську енциклопедію.

За своїми властивостями авокадо, дійсно, ближчий овочам. Ніжна масляниста м'якоть стиглих плодів містить велику кількість легкозасвоюваних рослинних жирів, олеїнову кислоту, багато калію, натрію, кальцію, марганцю, фосфору та інших корисних мікроелементів, вітаміни А, Е, К, С, РР, групи В, а також біологічно-активні речовини , що сприяють омолодженню клітин нашого організму. Наскільки корисна м'якоть плоду, настільки отруйні його кісточка і шкірка. Небезпеку становить фунгіцидний токсин Персін,що міститься в них, здатний викликати не тільки алергічну реакцію, а й серйозне отруєння.

Авокадо в кулінарії

Як стверджують любителі заморського фрукта, його смак нагадує щось середнє між незрілими волоськими горіхами і вершковим маслом із зеленню. Однак авокадо може порадувати і іншими смаковими відтінками в залежності від сорту рослини, яких в природі налічується понад 500. Так, м'якоть плодів сорту «Гвен» має присмак яйця, «Зута» - відтінок яблука, «Фуерте» - молочні нотки в смаку, а «Рід» нагадує мікс груші і горіха. Зустрічаються авокадо з присмаком хвої, грибів і навіть бекону. Така смакова різноманітність дозволяє використовувати плоди для приготування різних закусок, бутербродів, салатів, соусів, гарнірів, кремів, мусів, супів-пюре і інших кулінарних шедеврів, тому рецептів з авокадо - безліч в кухнях різних народів світу.

Авокадо відмінно доповнює м'ясні страви, допомагає підкреслити смак морепродуктів і риби, вносить родзинку в десерти, соки і коктейлі. Наприклад, якщо змішати пюре з авокадо з томатною пастою - вийде улюблена американцями приправа для гамбургерів і сендвічів. 

Досвідчені кулінари радять не піддавати фрукт термічній обробці, так як в процесі приготування він може втратити смакові якості, а деякі сорти навіть набувають гіркоту. Також, бажано, використовувати очищені плоди відразу, не даючи їм окислюватися на повітрі і просочитися сторонніми запахами. 

Пропонуємо п'ятірку смачних і поживних страв з авокадо, які ви зможете з легкістю приготувати на домашній кухні. Не забувайте, в хід йдуть тільки стиглі плоди, м'якоть яких легко відділяється ложкою від шкірки.

Мексиканський «Гуакамоле» або чилійська «Пальта»

Гуакамоле - одна з візитних карток традиційної мексиканської кухні. Апетитна намазка, рецепт якої був відомий ще древнім ацтекам, присутній на столі мексиканців щодня і подається до тортільї, чіпсів, як соус до м'ясних і рибних страв, як самостійний гарнір.

Єдиного рецепта приготування гуакамоле не існує, тому можна вільно експериментувати зі смаками і кількістю інгредієнтів. Базовий набір продуктів - авокадо, лаймовий сік, сіль, часник і зелень кінзи. При бажанні можна додати в кашку подрібнені цибулю і помідори, гострий перець чилі, волоські горіхи, оливкове масло і інші компоненти.

Головне правило: страва по консистенції має нагадувати густе пюре. Для цього очищений авокадо ретельно перемелюють в блендері або розминають виделкою, потім підсолюють, заправляють соком лайма і перемішують з іншими дрібно нарізаними інгредієнтами. Схоже частування зустрічається і в чилійській національній кухні і це - «Пальта». Саме так на місцевому діалекті називається авокадо. Готують закуску з авокадо, лимонного соку, солі і оливкового масла і подають з грінками на сніданок або їдять в якості перекусу.

Салат з авокадо з креветками

Цей салат порадує смаковими поєднаннями, простотою приготування і незвичайною подачею. Вам знадобляться: очищені креветки, стиглий авокадо, часник, листя свіжого базиліка, лимонний сік. Морепродукти 2-3 хвилини обсмажують на оливковій олії з дрібно посіченим часником. Авокадо розрізають на дві рівні половинки, акуратно ложкою виймають м'якоть, намагаючись не пошкодити шкірку (вона послужить порціонною «тарілочкою» для подачі страви). М'якоть розминають в кашку, змішують з нарізаним базиліком, приправляють лимонним соком, сіллю і меленим чорним перцем. Пюре перекладають в човники з шкірки, зверху прикрашають смаженими креветками, і ефектний салат - готовий!

Гаспачо з авокадо

Прородителем цього італійського супу була тюря з хліба, перетертого з водою і оливковою олією. Поступово страва трансформувалася в томатний суп-пюре, а з нього - в будь-який кремообразний холодний суп з будь-яких свіжих овочів. Як ми знаємо, авокадо є фруктом, але теж ідеально підходить для приготування освіжаючого гаспачо.

Для приготування знадобляться: 2-3 плоди, солодкий і гострий перець, очищені від шкірки і насіння огірки, кілька стебел селери , зелена цибуля і лаймовий сік. При бажанні можна додати свіжу м'яту, зубчик часнику, кінзу і інші ароматні прянощі. Всі інгредієнти перемелюють блендером до однорідності, і суп - готовий! Залишається посолити за смаком і заправити оливковою олією. Якщо суп здасться занадто густим, додайте трохи холодної води. Чудовим доповненням до освіжаючої страви стане салат з помідорів чері і морепродуктів.

Вітамінізований смузі

Авокадо ідеально підходить для смузі. Фрукт робить його більш кремовим і «прикрашає» смак горіховими нотками. Любителям охолодитися в спеку корисними напоями обов'язково варто спробувати цей фруктовий мікс. Візьміть пару бананів, кілька ківі, половинку авокадо і гілочку зеленого базиліка. Подрібніть інгредієнти в блендері, додайте води, щоб вийшов негустий коктейль, поставте хвилин на 15 в холодильник і можете приступати до дегустації.

Морозиво з авокадо

Що може бути краще фруктового морозива? Завдяки смаковим якостям авокадо, цей десерт виходить дивно ніжним і кремово-вершковим. У блендері перебийте два очищених стиглих плоди, додайте до них цедру і сік двох лаймів, кокосове молоко і згущене молоко. Все перемішайте до однорідності густої сметани, заповніть сумішшю формочки для морозива, відправте в морозильну камеру мінімум на 3 години і насолоджуйтеся смаком.

Тепер ви знаєте, чим дивний цей заморський фрукт. Вибирайте рецепт і експериментуйте зі смаками. Живіть яскраво, отримуючи задоволення від кожної миті!

Всі новини