Укр
Рус
Поділитися

Ароматна і навариста: як правильно готувати юшку

Новини
16 Серпня 2018 Ароматна і навариста: як правильно готувати юшку

Ароматна і навариста: як правильно готувати юшку

Всі ми ще з дитинства знаємо смак цього ароматного рибного супу. А якщо він ще приготовлений на природі, на багатті з свіжевиловленої рибки - ціни йому немає. Тим часом і вдома, знаючи, як правильно варити юшку, можна приготувати таку першу страву, що просто пальчики оближеш. Хочете знати всі секрети? Читайте нашу статтю.

Опис страви

Юшка - це традиційна перша страва національної російської кухні з риби. Цікаво, що на Русі так називалися всі супи, звідси й приповідка, що «найкраща юшка з півня». Але з приходом бульйонів з Франції назва закріпилася тільки за рибними відварами.

Справжня класична юшка - це дійсно густий рибний відвар (бульйон), і наші предки не додавали в нього ніяких інших інгредієнтів. Перші види цієї страви готувалися з якогось одного виду риби, наприклад, з стерляді, осетра, судака. Але з часом рецепт юшки перетворився, і тепер цей ароматний і пряний рибний суп готують з додаванням овочів (картоплі, цибулі, моркви), спецій і зелені на вибір (солі, чорного перцю меленого і горошком, лаврового листа, селери, петрушки, кропу, пастернаку, зеленої цибулі, естрагону).

Цікаво, що однозначно відповісти на питання« як правильно приготувати юшку », складно. Адже існує кілька різновидів цього супу, технологія приготування яких відрізняється. Ми розглянемо основні види і розповімо секрети їх приготування.

Підготовка та вибір інгредієнтів

Для того, щоб приготувати цю першу страву на домашній кухні, знадобиться спеціальний посуд. Це повинна бути емальована, керамічна або глиняна каструля - головне, щоб матеріал, з якого вона зроблена, не окислявся, тобто алюміній і чавун не підійдуть.

Посуд підготовлений. Тепер займіться вибором рецепта юшки. Як ми вже сказали, ви можете приготувати бульйон з одного виду риби. Його перевага - в низькій калорійності, простоті і швидкості приготування. Якщо ж хочете отримати справжній наваристий суп, то радимо вибирати рецепти подвійної і потрійної юшки. Такі страви мають більш складну технологію приготування та готуються в кілька етапів.

Наступний важливий, ключовий момент - вибір риби. Для правильної прозорої і концентрованої страви підійде не будь-яка. Вибирайте обов'язково свіжу, краще живу з клейким, солодкуватим і ніжним м'ясом. Ідеально підійдуть такі види: судак, йорж, окунь, сазан, сиг, щука, короп, сьомга. А ось вобла, скумбрія, лящ, тарань, бички та подібні до них представники підводного світу лише зіпсують смак класичної юшки.

Технологія приготування

Якщо ви вирішили зварити простий і легкий суп з одного виду риби, технологія її приготування така:

1. Приготуйте овочевий бульйон з цибулі в шкірці (для гарного кольору) і моркви.

2. Почистіть і обробіть рибу, поріжте її на шматочки.

3. Додайте в овочевий бульйон порізану на невеликі кубики картоплю, цибулю і моркву кружечками, варіть майже до повної готовності.

4. У суп покладіть рибу і варіть до готовності в залежності від її виду (морську - 8-12 хв .; дрібні шматки річкової - 7 хв., Великі шматки річкової - до 20 хв.).

5. Тепер залишилось тільки посолити (це обов'язково робити в кінці) - краще використовувати морську сіль, додати нарубану зелень і спеції.

Якщо ви хочете зварити справжню рибальську подвійну або потрійну юшку, то технологія її приготування така:

1. У киплячу на слабкому вогні воду опустіть різну дрібну рибку (окунів, йоржів, краснопірка) - підійде кожний дріб'язок без яскраво вираженого запаху. Потрошити рибу першої закладки необов'язково, але радимо видалити зябра. Хоча цю умову теж виконуйте за бажанням. Для зручності, щоб не проціджувати бульйон, можна скласти весь рибний неліквід в марлевий мішечок. Тоді в ньому залишиться луска і дрібні кісточки. Варіть першу рибу близько години. 

2. Тепер у разі приготування потрійний юшки покладіть в бульйон другу порцію риби побільше. Її вже обов'язково потрібно очистити і видалити зябра. Варіть протягом години, після чого дістаньте і покладіть вже найкращу вашу рибу, порізану на порційні шматки.

3. Тепер додайте в бульйон цибулю (для гарного кольору цілу з лушпинням), прянощі, за бажанням - картоплю і моркву. Варіть до готовності риби і овочів.

4. В самому кінці посоліть.

Секрети смачної і прозорої юшки

Звичайно, ви вже зрозуміли, що головний секрет цієї першої смачної страви - хороша свіжа риба і дотримання технології приготування. Однак ми припасли для вас ще кілька невеликих тонкощів, які допоможуть зробити вашу першу страву просто неймовірною.

● Щоб юшка вийшла прозорою, з приємним ароматом, а не з вираженим запахом твані, готуйте її на повільному вогні з відкритою кришкою, не допускаючи надмірного бурхливого кип'ятіння.

● Під час кипіння риби обов'язково знімайте піну, що утворюється - знову ж в ім'я прозорості.

● Не перемішуйте страву під час готування, інакше ризикуєте приготувати рибну кашу, а не суп. Натомість можна злегка трусити каструлю.

● Якщо, незважаючи на всі хитрощі, рибний бульйон став каламутним, освітлити його допоможе яєчний білок. Просто влийте його в суп - згортаючись, він забере на себе весь непотрібний осад.

● Риба вважається готовою, якщо її м'ясо відстає від кісток. Будете продовжувати варити - вона стане жорсткою і втратить свій насичений смак.

● Солити юшку можна тільки в кінці. Вважається, що сіль може «витягнути» з страви аромат і смак. Чи так це, не знаємо. Але краще перестрахуватися.

Готуйте справжню рибальську юшку вдома, як на природі, і насолоджуйтеся цією смачною, живильною, що зігріває і корисною стравою разом з рідними і близькими!

Всі новини