Чи любите ви суші так, як любимо їх ми? А чи багато ви знаєте про улюблене блюдо японської кухні? Прочитавши цю статтю, ви будете знати на 7 дивовижних фактів більше.
1. Японське слово す し, 寿司 (суші, або сусі) використовувалося для позначення маринованої риби. Так називали почищену, нарізану на невеликі шматки солону рибу, яку змішували з рисом. Цю суміш поміщали під прес між каменів. Завдяки рису така риба довго залишалася придатною до вживання в їжу. Батьківщиною першого суші є Китай.
2. Кухарі-сушисти переважно чоловіки. Історично це пов'язано з тим, що японські чоловіки-сушисти не передавали свою майстерність жінкам. Деякі вважають, що це було пов'язано з різницею температур чоловічого і жіночого тіл. У наш час переважання сушистів чоловічої статі пояснюється складністю і копіткістю цієї роботи. За традицією навчання мистецтву приготування суші в Японії тривало довгих 10 років. Зараз правила пом'якшилися, і сушисти навчаються 2 роки, ще 3 роки йде на те, щоб навчитися правильно вибирати і готувати рибу.
3.Найпопулярніші роли в світі & mdash; & Laquo; Філадельфія & raquo; і & laquo; Каліфорнія & raquo; & Mdash; називаються так не випадково. Їх батьківщиною є Америка. Шеф-кухар першого в США ресторану японської кухні Ікіро Масіта в 1970-х роках помітив, що більшості американців не подобається смак норі. Тому він сховав водорості під рисом і шаром ікри тобіко.
4. Ікра тобіко насправді безбарвна. Для додання суші апетитного вигляду її забарвлює. Зелений колір отримують за допомогою васабі, помаранчевий і червоний & mdash; замочуванням в морквяному та буряковому соках. Хоча точна рецептура приготування цієї ікри тримається в секреті. Відомо тільки, що вона не змінюється протягом уже декількох століть.
5. Васабі називають японською гірчицею. Це корінь рослини евтреми японської. Вважається, що даний інгредієнт вбиває всі бактерії в сирій рибі. У наших японських ресторанах його часто замінюють аналогом з хрону чи гірчиці.
6. Сінеперий тунець став дорогою і рідкісною рибою в 1980-і роки саме через зростання популярності суші. 80% виловленого тунця йде на приготування суші, що поставило цей вид під загрозу зникнення.
7. Найдовший рол в історії приготували в одному з ресторанів Єкатеринбурга в 2011 році & mdash; його довжина склала 2,521 км 74 см. Над встановленням рекорду, в ході якого було витрачено 1,5 т рису і 14 тис. норі, працювали 60 кухарів. Попередній рекорд був встановлений в Японії в 2007-му, довжина ролу становила 2,033 км.
Всі новини