Пропонуємо вашій увазі рецепт універсальної страви, що послужить і першим, і другим одночасно. Така вигідна страва називається кюфта бозбаш і прийшла до нас з азербайджанської кухні. Завдяки багатому складу з бульйону, м'яса і ще на додачу гарніру, вона дійсно виходить дуже ситною і наваристою, і може вважатися повноцінним обідом. Не дарма ж в азербайджанських родинах її готують величезними порціями, щоб нагодувати все застілля. Кюфта бозбаш - це дуже смачний суп з яскраво вираженим смаком м'яса, адже в ньому немає зайвих овочів. Головна роль належить тефтелям, які і переводяться як кюфта. Кюфта бозбаш - ситна страва, що в приготуванні зовсім нескладна, досить знати декілька правил, і в результаті вийде відмінний обід.
Отже, для початку потрібно замочити нут, і зробити це бажано на ніч. Нут - дуже міцний горох і приготувати його, як звичайний, не зовсім вийде, тому вимочувати його потрібно близько 10 годин.
Для початку слід приготувати бульйон, на основі якого і буде готуватися кюфта бозбаш. Варити бульйон найкраще з баранини, а саме з лопатки або задньої ноги, оскільки більш наваристим бульйон вийде саме на кістці.
Для цього добре вимиваємо баранину, можна навіть замочити у воді на пару годин. Отже, ставимо на вогонь каструлю з водою і викладаємо баранину, добавимо зразу суху куркуму, вона надасть пікантність майбутній страві.
Після того, як вода закипить, робимо вогонь менше і знімаємо піну. У процесі приготування піну потрібно знімати постійно, щоб бульйон вийшов красивого кольору. Після того, як бульйон закипить, відразу ж додаємо в нього нут, оскільки він буде готуватися найдовше.
Також очистимо від лушпиння цибулю і наріжемо її крупно, можна розрізати на 4 частини і кинути в бульйон.
Моркву теж чистимо, миємо й нарізаємо кільцями, після чого опускаємо в каструлю. Бульйон солимо, перчимо і продовжуємо варити на невеликому вогні ще близько години.
Тим часом приготуємо тефтелі. Для цього добре промиваємо рис, щоб вода після нього була прозорою. Потім беремо м'ясний фарш, солимо, перчимо його, додаємо рис, все ретельно вимішуємо.
Після цього набираємо в руку фаршу, приблизно трохи більше, ніж на котлету і формуємо гніздо, в яке поміщаємо сушену сливу або аличу і закриваємо її фаршем, роблячи круглу тефтелі (кюфта). Дуже важливо використовувати просто сушену аличу, яка надає кислинку, а не сухо фрукт, солодкий на смак. Також важливо пам'ятати при вживанні, що в аличі присутня кісточка.
За 15 хвилин до готовності кидаємо в бульйон макарони, які в цій страві грають роль гарніру. Також додаємо томатну пасту, все перемішуємо і залишаємо варитися до готовності.
Отже, заготовки тефтельок готові, і бульйон майже готовий. Залишилося з'єднати 2 цих страви і довести до готовності. Для цього опускаємо наші кюфта в каструлю з супом і варимо їх протягом 10-15 хвилин.
Після цього знімаємо готовий кюфта бозбаш з плити і розливаємо по тарілках. При подачі намагайтеся розливати так, щоб в кожній тарілці виявилася фрикаделька, макарони, а потім вже наливайте суп з нутом і морквою. Можна також прикрасити гілочкою свіжої м'яти або зелені. Насолоджуйтеся цією ситною, ароматною і дуже смачною стравою, пригощайте гостей і отримуйте заряд енергії на весь день.
Випадкові рецепти