Галушки - це традиційна страва української кухні. Батьківщиною цієї страви прийнято вважати центральну Україну, безпосередньо Полтаву, де вона є культовим. Сам Гоголь описував в своїх безсмертних творах, неповторний смак галушок. Схожі страви присутні в східноєвропейській кухні, і навіть в Німеччині, Австрії, Італії. Ця ситна, селянська їжа зараз відкриває нову сторінку в сучасній кулінарії. Ми хочемо поділитися оригінальним рецептом галушок з фаршем.
Почнемо з приготування начинки. У глибоку сковороду наливаємо оливкову або соняшникову олію. Ставимо на середній вогонь і даємо сковорідці трохи прогрітися. У сковороду додаємо порізану дрібними кубиками моркву. Моркву попередньо миємо й очищаємо від шкірки. Перемішаємо і дамо хвилину підсмажитися.
Слідом додаємо порізану дрібно цибулю. Її також потрібно спочатку почистити, помити і порізати кубиками.
Для аромату і пікантності додамо очищений і подрібнений часник. Все перемішаємо.
Далі додамо м'ясний фарш. Фарш можна придбати вже готовий, а можна зробити самому. Ми візьмемо класичний фарш по-домашньому (свинячо-яловичий). Тепер додамо спеції. Першими підуть запашна суміш пряних трав і перців, потім додамо гостру і солодку паприку.
Потім сушені базилік і орегано. Не забуваємо про сіль. Ретельно перемішаємо фарш з овочами. Тушкуємо, помішуючи до готовності.
Під кінець додамо соус аджика. Хто віддає перевагу менш гострому, ідеальним буде ікра з болгарського перцю. Мішаемо і вимикаємо. Начинка готова.
Тепер займемося тістом для наших галушок. Попередньо відварюємо очищену картоплю. Даємо їй охолонути. У глибоку миску видавлюємо її через спеціальний прес. Можна протерти через дрібне сито або пропустити через м'ясорубку з дрібними отворами. Потім перетерту картоплю добре утрамбуємо рукою, щоб вийшов рівномірний шар.
Отриману площину ділимо на чотири рівних частини. Четверту частину акуратно перекидаємо поверх інших трьох.
В отриману виямку насипаємо пшеничне борошно. До борошна вбиваємо яйце. Можна його попередньо злегка збити, але це не обов'язково.
Ложкою перемішаємо наші інгредієнти, а далі руками ретельно вимішуємо тісто, до придбання ним пластичності.
Формуємо з тіста однакові кульки. Кладемо підготовлену кульку на одну руку, попередньо присипану борошном, а другою рукою зверху пріплюскуємо її до утворення невеликого коржа. У центр коржа викладаємо трохи фаршу.
Складаємо корж навпіл і заліплюємо краю. Потім края підвертаємо всередину до центру і енергійними, легкими, круговими рухами формуємо ідеально-круглу кульку. Ту ж процедуру повторити і з рештою тіста.
У каструлі закип'ятимо велику кількість води, попередньо посоливши її. Акуратно відправляємо в окріп наші фаршировані галушки. Обережно помішуючи шумівкою, варимо 5 хвилин (після спливання 1-2 хвилини).
Готові галушки з фаршем викладаємо на тарілку до гарніру зі свіжих овочів і листя салату. Зверху поливаємо улюбленим соусом і прикрашаємо дрібно нарізаною зеленою цибулею, або подаємо зі сметаною і шкварками. Смачна, ситна страва припаде до душі вашим рідним і друзям. Іноді, добре забуте старе, може приємно здивувати нас. Смачного!
Випадкові рецепти