Всім нам добре відомий незвичайний смак сирокопченої ковбаси, яку можна зустріти на святковому столі, а з нинішнім достатком м'ясних виробів в магазинах - то ця ковбаса доступна кожному і просто як повсякденна страва. Смачна, пікантна сирокопчена ковбаса готується також в домашніх умовах, а результат не тільки не поступається за смаковими якостями магазинної ковбаси, але багато в чому і переважає. Процес приготування сирокопченої ковбаси самостійно - це трудомісткий процес, що вимагає зусиль і часу, але результат виправдовує усі витрати. Процес приготування сирокопченої ковбаси по суті простий і в той же час досить специфічний, але головним моментом є довготривалість за часом, швидкістю приготування ця ковбаса точно не відрізняється.
Отже, займемося головною складовою - м'ясом. Для сирокопченої ковбаси використовують найчастіше свинину чи яловичину, деякі господині навіть змішують ці види м'яса. Ми пропонуємо залишити свій вибір на свинячому м'ясі. Для цього нам знадобиться м'якоть свинини, бажано вирізка, а також більш жирна частина, з прошарками жиру. Нарізаємо свинину тонкими слайсами, довжиною приблизно 5 см.
Тепер займемося маринадом. В окрему глибоку посудину насипаємо сіль, цукор, червоний дріжджовий рис. Останній компонент досить дорогий і не зовсім доступний в звичайних магазинах, тому він не є обов'язковим. Але якщо у вас усе ж такий є, то перемішуємо його з цукром і сіллю, він надає маринаду красивого забарвлення.
Також додаємо соєвий соус і горілку і усе ретельно розмішуємо, поки не розчиниться цукор і сіль.
Готовий маринад виливаємо в посуд з фаршем і перемішуємо, щоб м'ясо просочилося. Потім накриваємо фарш харчовою плівкою і ставимо в холодильник, щоб він настоявся якийсь час.
Поки м'ясо маринується, підготуємо оболонку для ковбаси, а саме свинячі кишки. Вони широкодоступні на будь-якому ринку або в магазинах, де вони продаються в замороженому вигляді або консервовані. У будь-якому варіанті ми їх ще раз гарненько промиваємо. Робити це потрібно ретельно, під проточною водою, виполаскуючи по кілька разів.
Коли всі компоненти вже готові, можна приступати до начинки ковбаси. Для цього можна використовувати спеціальний прилад для начинки ковбаси або ж м'ясорубку, у якої є спеціальна насадка. На цю насадку ми надягаємо кишку, на кінці зав'язуємо її ниткою, викладаємо в чашу м'ясорубки фарш і пропускаємо його в кишку.
Наповнивши повністю кишку м'ясом, зав'язуємо її на другому кінці. Ковбаска готова. Таким же способом начиняємо інші кишки. Тепер змащуємо ковбасу рідким димом. Це ароматизатор у вигляді рідини, який використовується для приготування багатьох м'ясних чи рибних виробів в якості імітації копчення.
Потім викладаємо ковбасу бажано на металеву решітку або ж іншу ємність з отворами, щоб вона добре продувалася. Ще потрібно обов'язково проколювати кожну ковбаску в декількох місцях зубочисткою, щоб в неї надходило повітря.
Тепер відправляємо нашу ковбасу в прохолодне і що добре продувається вітром місце, накриваємо зверху марлею і залишаємо дозрівати мінімум на 10 днів. По закінченню цього часу дістаємо сирокопчену ковбасу і насолоджуємося неймовірним смаком разом з гостями і домочадцями, які, впевнені, оцінять ваші старання і кулінарні здібності.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти